24SEDAM POŽAREVAC Odbojkaši OŠ „Desanka Maksimović“ iz Požarevca nesavladivi!

26.05.2021

14:08

0

Autor: 24sedam

Na još mnogo republičkih takmičenja iz drugih predmeta, visoko rangirana, pojavljuju se imena učenika ove obrazovne ustanove

24SEDAM POŽAREVAC Odbojkaši OŠ „Desanka Maksimović“ iz Požarevca nesavladivi!
192452889_2977421155915526_4302517882276932823_n - Copyright poportal.rs

Veliki uspeh za školski sport u Požarevcu dogodio se na državnom prvenstvu u odbojci gde je muška ekipa Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Požarevca osvojila prvo mesto! Prvenstvo je održano u Karatašu, a vrsni dečaci, predvođeni svojim sjajnim trenerom Slavišom Stevanovićem, doneli su ovoj požarevačkoj obrazovnoj ustanovi novu radost i još veći ponos. Možemo konstatovati – ponos grada Požarevca.

 

Poznato je već da ova obrazovna ustanova posebnu pažnju posvećuje sportu. Može se slobodno reći da je kolevka ili „rasadnik“ talentovanih odbojkaša koji se ovde prate od prvog dodira sa loptom i mrežom. Slaviša Stevanović, nastavnik fizičkog vaspitanja, odavno nadaleko čuven kao vrsni poznavalac ovog sporta koji je u ovoj školi proveo već 27 godina, kaže za Poportal da OŠ „Desanka Maksimović“ ima idealne uslove za treniranje. Još na početku je osnovao odbojkašku sekciju koja je već posle tri godine učestvovala na školskim republičkim takmičenjima. Sa prvom generacijom 1998. godine, tako se osvaja Prvenstvo Srbije i Prvenstvo Jugoslavije, čuvena Liga budućih šampiona. Stevanoviću je to bio strašan zamajac za dalji rad:


 
„Kad dođemo u septembru u školu i krenemo sa novom generacijom, interesantno je bilo pitanje dece meni: „Šta mi treba da osvojimo da budemo bolji od prethodne generacije?“. To je meni davalo strašan motiv za rad, jer sam video u njima i želju i volju da baš oni budu najbolji u ovoj školi svih vremena. Tako su se generacije smenjivale i mi smo 13 puta bili na republičkim takmičenjima. Samo jednom smo sa dečacima bili četvrtima i sa devojčicama 2 puta drugi. Sve ostalo su bile zlatnje medalje i jedno treće mesto. Inače, pedagoška služba je prema sali. Ja, kada vidim roditelje da dovode dete, ja odmah gledam koliko je visoko dete i roditelj i odmah razmišljam i vidim to dete kao deo tima. Neverovatan je uspeh to što radimo u jednoj sali i sa dečacima i sa devojčicama od prvog do osmog razreda. Kada to kažem kolegama, oni kažu da je to nemoguće. Kad „prepoznam“ dete u drugom ili trećem razredu, počinjem da ga uvodim u sistem igre, počinje da radi i neke druge elemente koji mogu da koriste. Puštam ga i da igra, da se „pelcuje“ i da shvati igru ozbiljno.

Ovu sadašnju generaciju takođe čine divna deca. Već četiri igrača su nam otišla u OK „Mladi radnik“ i tamo su napravili dobar rezultat. Oni su osovina i kluba i škole. Mi smo odigrali 12 utakmica ove godine i nijednu nismo smeli da izgubimo da bi bili prvaci Srbije.“


 
Treba reći da ni ostali sportovi nisu zapostavljeni u ovoj školi, pa tako postoji muška i ženska fudbalska sekcija ali i mnoge druge. Učenici OŠ „Desanka Maksimović“ uvek su u vrhu svih sportskih takmičenja, pa tako ambiciozni roditelji često i iz drugih krajeva grada dovode svoju decu u ovu školu baš zbog sporta.

Zlatan Radovanović, direktor ove obrazovne ustanove, u izjavi za Poportal ne krije sreću i oduševljenje postignutim uspehom. Jer, kako sam kaže, nije dovoljno samo u izveštaju napisati da u školi postoje sportske sekcije, već se to mora potkrepiti i rezultatima kakav je ovaj. On napominje da je u školi od 1999. godine i prvo o čemu je pomislio da je najpametnije da se ulaže u sport:
“ Bile su to i smernice Ministarstva, da se unapredi školski sport. Meni je bilo lako da to ostvarim kao direktoru jer pored sebe imam profesionalce koji ne pitaju da li se to plaća ili ne. Jednostavno, na prvom mestu im je da deca budu sportski orijentisana za dalji život i rad, jer ako se oni sportski vaspitaju, oni će i nastaviti sa sportom. Zahvaljujući nastavnicima Slaviši Stevanoviću i Aleksandru Vještici, koji izuzetno ozbiljno rade svoj posao, mi smo iznedrili dosta profesionalnih igrača. Ovde se vrši selekcija talenata.

Sve je podignuto na profesionalni nivo, od saradnje sa roditeljima do same škole. Škola stoji iza Slaviše, jer nas nikad nije razočarao.


 
Vreme je da se školski sport vrati u škole. Ne izdavanje termina, ne klubovi, već sale – deci. Najveći je problem motivisati nastavnika. Znate već kakve plate imamo.

Nisu deca ovde zbog učitelja i nastavnika, već je obrnuto i time se vodimo. “

Na još mnogo republičkih takmičenja iz drugih predmeta, visoko rangirana, pojavljuju se imena učenika ove obrazovne ustanove, kao što su istorija, srpski jezik, matematika. Učenici iz ove škole upisuju neke od najozbiljnijih smerova srednjeg obrazovanja.

Upravo je ovaj sportski uspeh najbolja reklama jednoj školi da u nju dođe što više đaka.

 

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike