24SEDAM POŽAREVAC Pri kraju izgradnja potisnog cevovoda za prikupljanje otpadnih voda

22.05.2021

13:51

0

Autor: 24sedam

Radove izvodi firma “Mašinokop” iz Šapca, a vrednost radova je 8,1 milion dinara sa PDV-om

24SEDAM POŽAREVAC Pri kraju izgradnja potisnog cevovoda za prikupljanje otpadnih voda
pož - Copyright Printscreen/YouTube/RSFranceIDF

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ponovo je aktuelna tema u Požarevcu, ali i izgradnja potrebne infrastructure koja prethodi. Stanje sektora voda i pokazatelji uspešnosti preduzeća koja se bave snabdevanjem vodom i kanalisanjem naselja najčešće se ogleda kroz investicije u obnovu infrastrukture, naročito velikih objekata i postrojenja.

Prošle godine u Srbiji je ratifikovan sporazum s Razvojnom bankom Saveta Evrope, kojim su odobrena sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Požarevac je jedan od 70 gradova u Srbiji koji treba da izgradi takvo postrojenje.


 
JKP “Vodovod i kanalizacija” Požarevac, preduzeće koje u tom procesu ima presudnu ulogu, privodi kraju radove na rekonstruisanju potisnog cevovoda koji se uliva u Brežanski kanal, a koji nije obnavljan od kraja 60-ih godina prošlog veka. U Požarevcu je projektovan separacioni kanalizacioni sistem, gde je odvojena kišna kanalizacija sa direktnim ulivanjem u Brežanski kanal i fekalna kanalizacija sa sistemom za prečišćavanje, koji je bio projektovan da primi i delimično prečišćene industrijske otpadne vode.

Dalji razvoj kanalizacionog sistema je od izuzetne važnosti za grad Požarevac. Trenutno ne postoji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Sva otpadna voda se prikuplja i ispušta u Brežanski kanal, a posle, kanal se uliva u reku veliku Moravu. Posledica ovakvog stanja je da je kvalitet vode u Brežanskom kanalu znatno pogoršan, te se mora reagovati kako ne bi došlo do ekoloških akcidenta.

Miloš Kukolj, izvršni direktor za opšte i korporativne poslove u JKP “Vodovod I kanalizacija” Požarevac kaže da je ovaj posao karika u lancu koja je bila neophodna:


 
“Otpadne vode se prepumpavaju u crpnoj stanici Trkalište. Postojeće postrojenje je napravljeno 60-ih godina. Usled širenja grada došlo je do povećanja dotoka otpadnih voda. Iz postrojenja Trkalište, koje nije u funkciji od kraja 80-ih godina prošlog veka, otpadne vode idu u Brežanski kanal kroz potisni cevovod. Tokom korišćenja, taj cevovod je propao zbog erozije, korenja drveća i samog veka trajanja betona. Iz tog razloga radimo nov kolektor koji je prečnika 1m. Paralelan je sa postojećim, starim kolektorom. Cevovod je od polietilenskih korugovanih cevi sa pet revizionih okana I jednom betonskom šahtom koja služi za ugradnju merača protoka.

Radove izvodi firma “Mašinokop” iz Šapca, a vrednost radova je 8,1 milion dinara sa PDV-om. Rok za izvođenje radova je 25 radnih dana. Radovi su gotovo okončani.

Na tom potezu gradiće se i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Sada je u završnoj fazi izrada studije izvodljivosti i opravdanosti, a vrednost nove fabrike je 16,3 miliona evra. Buduće postrojenje je kapaciteta  77 000 ES, računajući stanovništvo i privredu.”Plavljenje pojedinih ulica u gradu tokom obilnih kiša upravo je posledica lošeg stanja postojećeg kolektora. Zbog takvog stanja postojećeg fekalnog kolektora prepumpavaju se manje količine otpadnih voda koje se znatno povećavaju u period većih kiša, tako da u pojedinim delovima grada dolazi do zastoja u toku kanalizacije i plavljenja. Novim kolektorom taj problem će biti rešen, odnosno znatno umanjen.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike