24SEDAM KIKINDA Prekogranična saradnja sa komšijama iz Žombolja sve je bolja

19.07.2021

13:56

0

Autor: 24sedam

Uvek je važno da se dobro sarađuje sa komšijskim lokalnim samoupravama, naročito ako su one u Evropskoj uniji - kaže Lukač

24SEDAM KIKINDA Prekogranična saradnja sa komšijama iz Žombolja sve je bolja
CDA_3440-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Uz učešće Nikole Lukača, gradonačelnika Kikinde i njegovih saradnika, danas je u Žombolju održavna završna konferencija IPA projekta "Unapređenje povezanosti Banata 2".

Sa srpske strane, ovaj projekat podrazumevao je instaliranje solarne led rasvete pored osam kilometara dugačke biciklističe staze između Kikinde i Nakova, koja je pokrivena video nadzorom, kao i rekonstrukciju državnog puta, u dužini od 1,8 kilometara. Rumunski partneri, sanirani su deonicu u dužini od 1,5 kilometara.

- Uvek je važno da se dobro sarađuje sa komšijskim lokalnim samoupravama, naročito ako su one u Evropskoj uniji. Dobra razmena iskustava i kvalitetno realizovan projekat rezultirali su poboljšanjem života u Kikindi i Nakovu, a sasvim sigurno i ovde u Žombolju. Nastavićemo ovu dobru saradnju i kad je reč o prekograničnom projektu " Eco-Lakes". I taj projekat zajednički realizuju Kikinda i Žombolj - potvrdio je Lukač.

Opština Kikinda
 

U slučaju Kikinde, zahvaljujući projektu “Eco-Lakes”, Staro jezero biće zelenije i uređenije, a kvalitet vode u obodnom kanalu bolji nego što je sad slučaj. Rumunska strana će lokalitete slične našim banjama, pretvoriti u izletišta.

- Za nas je od strateške važnosti i buduća brza saobraćajnica Sombor - Kikinda, koja će spojiti granične prelaze Bački Breg i Nakovo. Od velike je važnosti i da realizujemo naš zajednički strateški cilj, da ovaj granički prelaz počne da radi 24 sata i da bude omogućen teretni i autobuski saobraćaj - istakao je Lukač.

Član GV za privredu i investicije, Saša Tanackov, pojasnio je i šta će biti suština novog prekograničnog projekta, za period 2022. do 2028. godine.

- To je projekat “Tornado” za čiju saglasnost očekujemo još potvrdu Evropke komisije. Izgradnja novih biciklistički staza u Kikindi i Žombolju, suština je tog projekta. “Tornadom” će biti obuhvaćen i novi partner, a to je opština Nova Crnja. Predviđena je izgradnja biciklističke staze duž pružanja državnih puteva koji vode ka granici. Taj deo posla mi smo završili, a sad predstoji izgradnja biciklističke staze kroz grad, sve do staze kod kružnog toka, na izlazu Kikinde kod Šumice - naveo je Tanackov.

Za direktorku RCR Banat iz Zrenjanina, Irenu Živković, dosad realizovani i budući projekti važni su u infrastruktornom pogledu, ali i što doprinose da granica ne bude barijera, nego most još bolje ekonomske saradnje suseda.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike