24SEDAM KIKINDA Milan Reljić ustupio crkveno zvono kikindskom Narodnom muzeju

17.07.2021

12:45

0

Autor: 24sedam

Zvono se do kraja Drugog svetskog rata nalazilo na nekadašnjoj katoličkoj crkvi u Novim Kozarcima

24SEDAM KIKINDA Milan Reljić ustupio crkveno zvono kikindskom Narodnom muzeju
CDA_3216-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Sto kilograma teško crkveno zvono, izliveno daleke 1922. godine, ubuduće će biti izloženo u kikindskom Narodnom muzeju i upotpuniće zbirku, budući da ova ustanova ne raspolaže sličnim eksponatom.

Lidiji Milašinović, direktorici Narodnog muzeja, crkveno zvono danas predao Milan Reljić, predsednik Udruženja građana “Krila anđela” u Novim Kozarcima. Zvono se do kraja Drugog svetskog rata nalazilo na nekadašnjoj katoličkoj crkvi u ovom selu.

- Zvono nam je važno i zato što nemamo veliki broj eksponata koji potiču iz okolnih sela. Većina zvona iz tog perioda su nestala. Zahvaljujući Milanu Reljiću, ovo zvono je preživelo, a naša ustanova trajno će ga čuvati. Zvono potiče iz Zagreba, a napravljeno je u radionici Antona Blazine i ima serijski broj 793. Do te godine, u toj radionici, izliveno je oko 800 zvona - navela je Milašinović.

Opština Kikinda
 

Kad je crkva u Novim Kozarima srušena, crveno zvono obrelo se u Banatskoj Topoli. Čuvao ga je jedan meštanin Georg Tot, čiji je otac zvono i doneo u Banatsku Topolu. Ovo zvono je Milan Reljić slučajno pronašao 2009. godine.

- Jedno zvono nalazi se u Ruskom Selu, dok je drugo završilo u Banatskoj Topoli, nakon što ga je na otpadu otkupio otac Georga Tota. U njihovom dvorištu je stajalo tridesetak godina. Na kraju smo se dogovorili da se zvono vrati našem selu. Nisam uspeo u nameri da se zvono vrati na mesto na kom je i bilo, iako sam o tome razgovarao sa tadašnim predstavnicima MZ Novi Kozarci i udruženja Nemaca iz Subotice. Smatrao sam da to nije naše, a pogotovo ne moje i da ovo zvono neko i traži. Na kraju, nakon 12 godina, zvono će konačno pronaći odredište i biće izloženo u Narodnom muzeju - rekao je Reljić.

Činu ustupanja crkvenog zvona ovoj ustanovi, prisustvovao je i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike