24SEDAM KIKINDA Sabor frulaša u Iđošu okupio dvadesetak virtuoza

10.07.2021

13:47

0

Autor: 24sedam

Podršku muzičkoj manifestaciji sa četvrt veka dugom tradicijom, pružila je lokalna samouprava

24SEDAM KIKINDA Sabor frulaša u Iđošu okupio dvadesetak virtuoza
CDA_2449-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Na 25. Saboru frulaša "Škripi đeram", održanom u Iđošu, u izvornom i estradnom sviranju, nadmetalo se dvadesetak umetnika i umetnica iz iz Novog Sada, Subotice, Beograda, Valjeva, Zrenjanina, Starčeva, Botoša, Kikinde Iđoša i drugih mesta.

Najbolji virtuozi na fruli izborili su nastup na republičkom takmičenju u Prislonici kod Čačka. Rajko Nikolić, predsednik Organizacionog odbora, podsetio je da je prvi Sabor frulaša u Iđošu održan 1995. godine, sa željom da se od zaborava sačuva tradicionalno stvaralaštvo sa prostora Vojvodine.

- Zbog korone, lane nismo bili u mogučnosti da organizujemo Sabor frulaša, a ovaj jubilarni održan je na radost učesnika, žirija i publike. Tradicionalnu manifestaciju organizuje Kulturno prosvetno društvo "Milivoj Omorac" iz Iđoša - naveo je Nikolić.

Opština Kikinda
 

Podršku muzičkoj manifestaciji sa četvrt veka dugom tradicijom, pružila je lokalna samouprava.

Učesnike i domaćine pozdravili su Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i njegovi saradnici.

- Bilo je pravo zadovoljstvo da čujemo i vidimo ove virtuoze. Po troje najboljih u obe konkurencije, oprobaće se uskoro u Prislonici kod Čačka. Ogromnu zahvalnost dugujemo organizatorima Sabora frulaša “Škripi đeram”. Punih 25 godina istrajavaju u ovoj lepoj muzičkoj priči. Grad Kikinda i MZ Iđoš uvek će podržavati ovu manifestaciju i imati razumevanja za Sabor frulaša - podvukao je Lukač.

Publika je aplauzima nagradila sve učesnike, a naročito Katarinu Mazić (15) iz Bukovca kod Novog Sada i njenu godinu dana stariju zemljakinju Milicu Dmitrović. Ni ovoga puta, nije izostao nastup najstarijeg frulaša. To je Miroslav Vesović iz Leštana kod Beograda, koji je dosad napravio više od 4.500 frula.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike