24SEDAM KIKINDA Grad pomaže mladima u ruralnim područjima

06.07.2021

08:23

0

Autor: 24sedam

U vezi gradskog konkursa i svih pojedinosti, najviše smo se oslonili na Poljoprivrednu stručnu službu Kikinda. Njihova pomoć bila je presudna - navela je Danijela Grujić

24SEDAM KIKINDA Grad pomaže mladima u ruralnim područjima
CDA_2032-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo supružnici Danijela i Nedeljko Grujić iz Ruskog Sela, dobili su sredstva za kupovinu 30 grla ovaca. Dok Grujići očekuju isporuku stada, u njihovo dvorište već je stigla rotaciona kosačica.

Priključnu mašinu nabavili su na osnovu programa podrške mladima u ruralnim područjima, koju je grad Kikinda prvi put realizovao.

- Očekujemo isporuku umatičenog stada ovaca rase Il de Frans, u narednih 40 dana. Početnici smo u stočartvu, a na internetu smo saznali da je to najbolja rasa i da prodaja dobro ide. Pokrajina nam je za tu namenu obezbedila 1,2 milion dinara. Značajnu pomoć u vidu 50 odsto povraćaja sredstava, odnosno oko 60.000 dinara, ostvarili smo zahvaljući programu podrške mladima. U vezi gradskog konkursa i svih pojedinosti, najviše smo se oslonili na Poljoprivrednu stručnu službu Kikinda. Njihova pomoć bila je presudna - navela je Danijela Grujić.

Opština Kikinda
 

Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu, naveo je da je grad Kikinda prvi put u budžetu opredelio sredstva za podršku mladima u ruralnim područjima, kroz podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

- U te svrhe je opredeljeno 1,4 miliona dinara. Ukoliko mladi pokažu veće interesovanje, naredne godine izdvojićemo više sredstava. Za ovu vrstu podsticaja mogu da konkurišu mladi čije je prebivalište u nekom od devet naših sela, a u svom vlasništvu imaju ispod 10 hektara zemlje i mlađi su od 40 godina. Maksimalna visina sredstava za ovu meru iznosi 140.000 dinara, a do 50 odsto vrednosti investicije. Sredstva se opredeljuju za nabavko opreme za stočarstvo, priključnu mehanizaciju, izradnju stočarskih objekata… Interesovanje je veliko, a još sva sredstva nisu utrošena. Pozivam zainteresovane da konkurišu i da se obrate Odseku za poljoprivredu - kazao je Oličkov i apelovao na poljoprivrednike da nakon žetve ne pale biljne ostatke.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike