24SEDAM KIKINDA U Sajanu održane 24. Severnobanatske žetelačke svečanosti

03.07.2021

12:27

0

Autor: 24sedam

Pored izgleda kosca i njegovih pomagača, ocenjivala se visina pokošene strnjike i način na koji su složeni snopovi

24SEDAM KIKINDA U Sajanu održane 24. Severnobanatske žetelačke svečanosti
CDA_1387-w1024 - Copyright Opština Kikinda

Umeće u ručnoj kosidbi žita danas je na 24. Severnobanatskim žetelačkim svečanostima prikazalo osam ekipa iz ovog dela Vojvodine i Mađarske.

Da po vrelom julskom suncu, iskusnim žetelačkim ekipama nije bilo lako uverio se i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde. On i njegovi saradnici, prisustvovali su tradicionalnoj manifestaciji koju sa puno ljubavi i pažnje organizuje KUD “Adi Endre” iz Sajana.

- Podršku organizaciji pružili su grad Kikinda i MZ Sajan, u želji da se od zaborava sačuvaju svi običaji vezani za žetvu na starinski način u našoj multinacionalnoj i multikulturalnoj sredini. Učesnici su pokazali sve veštine u ručnoj kosidbi žita. Sve pohvale organizatorima, ali i učesnicima tradicionalnog takmičenja. Lokalna samouprava i MZ Sajan biće i u narednom periodu pouzdani partneri ove lepe manifestacije - poručio je Lukač.

Pored izgleda kosca i njegovih pomagača, ocenjivala se visina pokošene strnjike i način na koji su složeni snopovi. Bodovala se oštrina kose, ali i kako je pripremljen žetelački doručak.

- Iako je u odnosu na ranije godina broj ekipa znatno veći, zadovoljni smo i ovolikim brojem učesnika. Osim ekipa iz Sente, Iđoša, Sajana, Crna Bare, Kikinde i Subotice, vrhunsko umeće u ručnoj kosidni su demostrirale i dve ekipe iz Mađrske - kazao je Zoltan Tot predsednik MZ Sajan.

Šara Benjocki, predsednica KUD-a "Adi Endre", ukazala je da je lane manifestacija izostala zbog korone, a 1999. godine zbog poznatih okolnosti.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike