24SEDAM KIKINDA Sa poljoprivrednicima u Mokrinu razgovarali resorni ministar i pokrajinski sekretar

03.06.2021

08:42

0

Autor: 24sedam

Tražimo način kako da pomognemo tovnom i mlečnom govedarstvu, ali i odgajivačima svinja - rekao je Nedimović

24SEDAM KIKINDA Sa poljoprivrednicima u Mokrinu razgovarali resorni ministar i pokrajinski sekretar
Poljoprivrednici Mokrin Opštna Kikinda - Copyright Opština Kikinda

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu posetili su danas porodično gazdistvo Dejana Šerbedžije iz Mokrina. 

Šta su potrebe i izazovi sa kojima se susreće ovaj mladi poljoprivrednik, ali i njegove kolege, čuli su još Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine i pokrajinska poslanica Stanislava Hrnjak. 

Da je država redovnim subvencijama sa oko četiri miliona evra tokom protekle godine pomogla više od 4.000 poljoprivrednih proizvođača u Kikindi i okolnim selima, Nedimović i Božić predočili su domaćinu i mokrinskim paorima. 

Opština Kikinda
 

Skupu su, pored ostalih, prisustvovali Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i njegovi saradnici, kao i Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog okruga. Da stočari nemaju razloga da budu nezadovoljni, ali i da su cene ratarskih kultura za njih povoljne, potvrdio je ministar. Ratarska proizvodnja, prema rečima Nedimovića, neće biti problematična, ali je to slučaj sa visokim cenana stočnog hraniva.

- Tražimo način kako da pomognemo tovnom i mlečnom govedarstvu, ali i odgajivačima svinja. Realno, narednih meseci, tu će biti najviše problema, ali je činjenica da je 70 odsto agrarnog budžeta države namenjeno stočarstvu. To dovoljno govori koliko želimo da tu proizvodnju očuvamo - naglasio je ministar Nedimović i izrazio uverenje da će stabilizacija epidemioloških prilika pogodovati svinjogojskoj proizvodnji. 

Opština Kikinda
 

Nadovezao se Božić i ocenio da je razgovor sa poljoprivrednicima bio konstruktivan i otvoren.

- Na ovaj način se jača i sama uloga našeg sekretarijata. Nedavno je okončana većina naših konkursa. Konkursom za mlade smo opredelili 200 miliona dinara, a u toku dana objavićemo i rezultate konkursa za navodnjavanje. Opredelimo smo u tu svrhu 370 miliona dinara- izjavio je Božić. 

Da i lokalna samouprava misli i konkretno pomaže poljoprivrednicima konstatovao je gradonačelnik.

- Mislim da je u poslednjih sedam, osam godina to i vidljivo, bilo da se radi i stočarstvu ili ratarstvu - ocenio je Lukač i dodao da je ove godine iz gradskog budžeta, više od 15 miliona dinara, namenjeno malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima. 

Dejan Šerbedžija obrađuje oko 35 hektara. Poseduje, kako kaže, relativno novu mehanizaciju i bavi se ratarskom proizvodnjom.

- Kako stvari sada stoje na tržištu, ali i ono što je ministar rekao, očekujem dobre proizvodne rezultate- rekao je domaćin.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike