24SEDAM KIKINDA Na konkursu “Gradovi u fokusu”, Kikindi odobreno 11 miliona dinara

12.05.2021

18:45

0

Autor: 24sedam

Resorno ministarstvo je sa pet miliona dinara podržalo rekonstrukciju stare sušare za crep, u sklopu Ateljea "Tera”, u rezidencijalni objekat

24SEDAM KIKINDA  Na konkursu “Gradovi u fokusu”, Kikindi odobreno 11 miliona dinara
CDA_3332-w1024 - Copyright Foto: Opština Kikinda

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja "Gradovi u fokusu", Kikindi je odobreno 11 miliona dinara. Za izgradnju galerijskog prostora i stvaranje uslova za izradu nove stalne postavke Narodnog muzeja odobreno je šest miliona.

Resorno ministarstvo je sa pet miliona dinara podržalo rekonstrukciju stare sušare za crep, u sklopu Ateljea "Tera”, u rezidencijalni objekat. Milena Živkov, članica GV za obrazovanje i kulturu, navela je da je Kikinda aplicirala sa tri projekta, ali da nije podržan projekat Kulturnog centra:

- Grad Kikinda nastaviće da konkuriše i pokuša da obezbedi sredstva i od drugih nivoa vlasti. Izdvojićemo sredstva i iz gradskog budžeta i konkretno podržati realizaciju dva, za kikindsku kulturu, značajna projekta - poručila je Živkov, Direktorica Narodnog muzeja, Lidija Milašinović, pojasnila je da je realizacija ovog projekta preduslov za izradu buduće stalne postavke. Reč je o adaptaciji galerijskog prostora u prizemno delu Kurije:

Foto: Opština Kikinda
 

- U pitanju je levo krilo objekta koje se dosad nije koristilo. Davnih dana jeste malo rekonstruisan, ali nikada ne na pravi načan. Prostor od 250 kvadratnih metara, po projektu za novu postavku, planiran je kao galerijski - pojasnila je Milašinović i dodala da bi nakon javne nabavke i svih neophodnih procedura, radovi mogli da počnu za nekoliko meseci.

Slobodan Kojić, direktor Centra za primenjenu i likovnu umetnost "Tera", izrazio je uverenje da će i na nekim drugim konkursima obezbediti sredstva koja će doprineti da umetnici iz celog sveta imaju još bolje uslove za rad i boravak u Ateljeu “Tera”:

- Ugradnjom toplotnih pumpi uspeli smo da obezbedimo realativno jeftino grejanje. Atelje je praktično dostupan vajarima i u zimskom periodu. Ideja je da umetnicima koji žele da u svom opusu imaju velike terakote, omogućimo kvalitetan boravak i stručnu pomoć - rekao je Kojić.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike