Neverovatna priča iz Čačka: Kako se jedan detlić osvetio komšijama

07.10.2021

14:55

0

U čitavu priču je od starta uključeno i jedno ekološko udruženje - Društvo ljubitelja ptica i prirode "Sove na oprezu"

Neverovatna priča iz Čačka: Kako se jedan detlić osvetio komšijama
cacak detlic - Copyright Rina/Pixabay

Poprilično neverovatna situacija dogodila se u Čačku, u neposrednoj blizini Hotela "Morava", gde su stanari jedne stambene zgrade najavili pokretanje spora protiv investitora koji je, u nameri da sazida zgradu na susednom placu, posekao jedno stablo, a upravo to stablo "krije" zanimljivu tajnu.

Naime, kako RINA saznaje, tu se nalazilo prirodno stanište detlića, po domaćem zakonodavstvu zaštićene prirodne vrste, a baš taj detlić je, kada mu je odsečeno drvo zbog buduće izgradnje, "odlučio da se osveti" susednim komšijama, napravivši im rupe na fasadi.

I sada, te komšije, traže odštetu od investitora te prete da će, ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtevima, pokrenuti proces i protiv države, tačnije resornog ministarstva kojeg vide kao odgovorno u datom slučaju.

Pixabay
 

 

U čitavu priču je od starta uključeno i jedno ekološko udruženje - Društvo ljubitelja ptica i prirode "Sove na oprezu".

- Mi smo znali šta će da usledi, i pre ovog poslednjeg slučaja postojali su protesti stanara koji su se bunili protiv seče drveća i uništavanja parka koji je tu postojao, a koje smo svakako podržali - kaže za RINU Dragiša Petrović, predsednik Društva.

On dodaje da je Društvo doniralo i postavilo nekoliko kutija za gnežđenje ptica dupljašica i da su upozoravali na štetnost postupka seče stabala koje su, kako kaže, dom više vrsta ptica, a posebno dupljašica, ćuka, senice i nekoliko vrsta detlića.

- Sve pomenute ptice su i strogo zaštićene vrste. U zaštiti ovih vrsta se podrazumeva da se mora štititi i njihovo stanište, koje im pored mesta za gnežđenje obezbeđuje i ishranu, posebno detlićima koji hranu pronalaze ispod kore drveća, a hrane se larvama i gusenicama raznih vrsta insekata - priča Petrović.

Objašnjava da detlići posebno vole larve mrava, koji su takođe izgubili dom sečom starijih stabala, pa su, dodaje, verovatno pronašli novi dom u šupljinama ispod izolacija okolnih zgrada, dok ih detlići nepogrešivo pronalaze.

RINA
 

- I tako mogu napraviti štetu na fasadama tražeći hranu ispod nje - kaže sagovornik RINE.

Advokat Maja Božanić, inače stanarka oštećene zgrade i potencijalni pravni zastupnik Zajednice stanara krivi nadležne i smatra odgovornim i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jer je, kako kaže, moralo biti upoznato sa namerama investitora koji je pribavljao i od tog Ministarstva neophodne dozvole za gradnju.

- Zašto se nisu uključili na pravi način u čitavu priču, pitanje je za njih. Morali su da budu upoznati sa svime i da obezbede na valjan način stanište zaštićene vrste. U svakom slučaju, mi sigurno nećemo odustati i ići ćemo do kraja tražeći pravično rešenje, a to je, najpre, od investitora popravljanje i saniranje štete na zgradi i povratak u pređašnje stanje kao i rešenje za stanište detlića. Ukoliko ne urodi plodom idemo u sudski proces - naglašava Božanićeva za RINU.

Ona je pozvala investitora da u razumnom roku otkloni nedostatke ili će, u suprotnom, pokrenuti privatnopravni proces, odnosno tužbu u ime stanara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike