Oslikava se svetinja Miloša Obrenovića stara dva veka: Za završetak Crkve Svete Trojice neophodna pomoć

26.01.2021

12:27 >> 09:40

0

Autor: Jovana Vrećo

Kompletni radovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove ili početka sledeće godine

Oslikava se svetinja Miloša Obrenovića stara dva veka: Za završetak Crkve Svete Trojice neophodna pomoć
Copyright RINA

Radovi na oslikavanju Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu obavljaju se prema utvrđenom planu.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je obišao hram i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je započeto oslikavanje, a posebno zbog toga što je Eparhija dala blagoslov da bude urađeno u vizantijskom stilu. On je istakao da očekuje da će uz pomoć privrede, vernika i opštine Gornji Milanovac radovi u Hramu biti završeni u optimalnom roku.

– Ne verujem da će posao biti završen do kraja ove godine, imajući u vidu da su sve to radovi koji dugo traju. Nećemo mnogo požurivati naše umetnike, ali svakako želimo da u nekom najkraćem roku obavimo čitav posao. Opština Gornji Milanovac će insistirati kod privrede da se mnogo više uključi u finansiranje ovog projekta. Oko 100.000 evra potrebno je da se prikupi, ali naglašavam da nije sve u novcu, ima dosta i do samih umetnika. Za 1. februar zakazan je sastanak Privrednog saveta, a jedna od tačaka dnevnog reda biće i oslikavanje crkve, odnosno doprinos koji privreda treba da pruži kako bi se stvorili uslovi da veći deo bude završen do gradske slave Svete Trojice, a da kompletni radovi budu završeni do kraja ove ili početka sledeće godine – rekao je Dejan Kovačević, i dodao da je kompanija „Metalac“, pod čijim okriljem posluje i trgovinski lanac „Proleter“, već izdvojila jedan deo novca za ovu namenu.

RINA

Opština Gornji Milanovac opredelila je u ovoj godini dva miliona i trista hiljada dinara za pomoć verskim zajednicama, od čega će deo biti uložen i u Crkvu Svete Trojice.

– Ovim putem pozivam sve građane opštine Gornji Milanovac i vernike da se svi zajedno uključimo. Dužni smo zbog Miloša Obrenovića i pred Milošem koji je ovaj hram započeo da oslikavanje završimo, a što se više ljudi uključi i što više građana bude učestvovalo u oslikavanju Hrama Svete Trojice, to će biti veća blagodet za sve nas koji živimo ovde u Gornjem Milanovcu – zaključio je Kovačević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike