Vasilija ponovo leti: Ženka beloglavog supa nakon nekoliko meseci koje je provela gladna na Pešteru konačno se oporavlja (FOTO)

13.03.2021

06:09 >> 11:50

0

Rendžeri Rezervata prirode Peštersko polje redovno joj odnose hranu, kako kažu, ptica je živnula ali i dalje samuje i ne priključuje se većem jatu

Vasilija ponovo leti: Ženka beloglavog supa nakon nekoliko meseci koje je provela gladna na Pešteru konačno se oporavlja (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Nakon što već nekoliko meseci provodi na nepristupačnim delovima Pešterske visoravni, ženka belolavog supa, Vasilija, uspešno se oporavlja. Rendžeri Rezervata prirode „Peštersko polje“ redovno joj odnose hranu, kako kažu, ptica je živnula ali i dalje samuje i ne priključuje se većem jatu.

„Na Pešteru se nalazi od decembra prošle godine, a krajem februara uspeli smo da je tačno lociramo i odnesemo hranu. Tada smo do nje mogli doći samo motornim sankama. Imali smo u planu da je uhvatimo i odnesemo u volijere na sigurno, ali to nismo uspeli jer je preletela na drugu stranu rezervata. Od tada joj redovno iznosimo hranu, ona dolazi da se hrani i vrlo kratko leti, ne dalje od kilometar ipo. Krila joj nisu povrđena, ali izgleda da ima strah od dužeg letenja i zato su njene maršute jako kratke“, rekao je za RINU, Milorad Babić čuvar zaštićenog prirodnog područja.

Foto: RINA

Vasilija je ptica koja se izlegla 2019. godine na Uvcu, u oktobru je sletela na kuću u Prijepolju, posle čega su je rendžeri preneli u volijere. Odatle je zajedno sa mužjakom Nebojšom puštena na Dan lešinara u septembru prošle godine, ali već u decembru je izašla iz kolonije.

Pročitajte još:

Tada joj je stavljen odašiljač i prati se njeno kretanje. Vrlo brzo nakon puštanja počela je čudno da se ponaša, preletala je do Peštera, koji nije njeno prirodno stanište, naročito u zimskim uslovima.

„Mi ćemo i dalje nastaviti da je pratimo i redovno iznosimo hranu. Sve dok njena temperaura pokazuje da je sve u redu, znači da nije povrđena. Nadamo se da će se uskoro priključiti jatu. Ukoliko do toga ne dođe do septembra ove godine, moraćemo naći način da je sklonimo na sigurno, jer zimski uslovi na Pešteru su jako teški“, kaže Babić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike