Otac Željko nosi i mantiju i skafander: Na prvoj linije je odbrane od korone, svakodnevno pomaže onima kojima je život ugrožen (VIDEO)

31.03.2021

15:14 >> 16:05

0

Autor: J.B.O.

Prijavio sam se da radim i duple smene, jer sam video da nisam samo podrška obolelih, već i lekarima, tehničarima i sestrama

Otac Željko nosi i mantiju i skafander: Na prvoj linije je odbrane od korone, svakodnevno pomaže onima kojima je život ugrožen (VIDEO)
Copyright Promo/Firefly

Pacijenti koji su teško oboleli od koronavirusa i nalaze se u bolničkim posteljama nisu u mogućnosti da vreme provode sa svojim porodicama, pa prepušteni sami sebi, sa bolesti, ali i mislima, bore se kako znaju i umeju. Ipak, tu je sveštenik i medicinski inženjer Željko Jovanović da im pruži prekopotrebnu podršku.

– Prijavio sam se da radim i duple smene, samo da bih što više boravio tamo, među pacijentima, jer sam video da nisam tamo podrška samo njima, nego i mnogim lekarima, tehničarima, sestrama – kaže za “Prvu” sveštenik eparhije šumadijske Željko Jovanović.

On već 18 godina radi na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju, a odnedavno je na prvoj liniji odbrane od koronavirusa, u kovid bolnici u Batajnici.

– Mnogi su me pitali: “Zar se ne bojite oče, ipak su tamo pacijenti sa teškim upalama? Da li se plašite da se vi ne zarazite?”. Onda im kažem: “Za nas, hrišćane, opravdan je samo jedan strah, a to je da čovek ne izgubi dušu svoju” – govori sveštenik.

U kovid bolnici u Batajnici vodi se neprekidna bitka za život, pa mnogi pacijenti imaju potrebu da se ispovede i popričaju sa sveštenikom.

– Svaki pacijent ima svoj krevet, razmak je sasvim dovoljan da se ne može čuti šta govori. Ja priđem, približim se njemu, s obzirom na to da imam skafander i zaštitnu masku. Pročitam molitvu pre toga, onda pustim čoveka da on sam kaže šta ima – kaže Jovanović.

Pruža utehu i ispoveda u bolnici. Sveštenik Željko je i medicinski inženjer i radi na prvoj liniji fronta od korone!

Pruža utehu i ispoveda u bolnici. Sveštenik Željko je i medicinski inženjer i radi na prvoj liniji fronta od korone!

Posted by 150 minuta on Уторак, 30. март 2021.

Blagoslov je dobio od vladike šumadijskog Jovana, kako bi pacijentima pružio utehu. Sa njima najčešće razgovara o smislu života.

– Ljudi shvate da su ceo život trčali u pogrešnom smeru, da su jurili za nekom srećom, a sreća je u stvari bila pored njih. Tako im sada kažem da ne dožive to kao neki poraz, nego naprotiv, kao putokaz, koji će im pokazati gde je pravi smer – kaže sveštenik.

Neki pacijenti izgube bitku i sutradan ih ne zatekne u krevetu, tada se moli za njih.

– Ukoliko vidim njihovu porodicu, njima dam reč utehe, što je najbitnije pozovem ih da njihova smrt bude i njima putokaz da svi idemo ka večnom životu – dodaje.

U pauzama na poslu razgovara i sa zdravstvenim radnicima, kojima pomaže da prevaziđu probleme i izazove sa kojima se svakodnevno susreću.

Podjednako voli teologiju i medicinu, te napominje čega je važno da se pridržavamo u ovoj neprekidnoj borbi za ljudske živote.

– Da poštujemo našu struku, da poštujemo ono što nam struka kaže. Da ne budemo fanatizovani, da nosimo maske, da se štitimo i držimo distancu kada s nekim razgovaramo. Da budemo onako kao što je naš Gospod bio – zaključuje sveštenik Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike