Velika humanost na Vaskrs: Pravoslavna omladina iz Priboja skupila preko pola miliona dinara koje će donirati za lečenje bolesne dece

04.05.2021

09:37 >> 15:06

0

Autor: L. Đ. T.

Na takmičenju revijalnog karaktera, za nepunih dva sata, prikupljeno je skoro 330.000 dinara

Velika humanost na Vaskrs: Pravoslavna omladina iz Priboja skupila preko pola miliona dinara koje će donirati za lečenje bolesne dece
RINA

Humanitarnom Vaskršnjom tucijadom, u porti manastira u Pribojskoj Banji, uspešno je završena akcija prikupljanja humanitarne pomoći za malu Stefani Stojnić iz Pribojske Banje kako bi nastavila skupo lečenje i stala na svoje noge. Na takmičenju revijalnog karaktera, za nepunih dva sata, prikupljeno je skoro 330.000 dinara.

Kada su čuli da roditelji dvogodišnje Stefane Stojnić trebaju pomoć za nastavak izuzetno zahtevnog i skupog lečenja svog deteta u zemlji i inostranstvu, bilo je potrebno par sati da Bratstvo pravoslavne omladine Priboja “Despot Stefan Lazarević” uz pomoć pribojskog sveštenstva i blagoslov Episkopa mileševskog Atanasija dođe na ideju da u duhu pravoslavlja napravi Vaskršnju tucijadu u porti manastira u Pribojskoj Banji.

– Izuzetno sam ponosan na svoje prijatelje, pravoslavnu omladinu Priboja i sve ljude dobrog srca koji su doveli svoju dečicu da učestvuju u Vaskršnjoj tucijadi koja se po prvi put organizuje na ovakav način. Bilo je preko 70 učesnika, a ono što se moglo primetiti jeste da su naši najmlađi, čak i kad bi izgubili, bili srećni, ističući da je danas najvažnije biti human i pružiti pomoć kome je potrebna – kaže Marko Karadžić, jedan od članova Bratstva “Despot Stefan Lazarević”.

RINA

Vaskršnjom tucijadom završena je velika Vaskršnja akcija koja je trajala nepunih mesec dana. Za to vreme, Bratstvo pravoslavne omladine iz Priboja prikupilo je 440.000 dinara.

– Pomogli smo 50 najugoreženijih pravoslavnih porodica sa vaučerima od po 5.000 dinara. Dve porodice, malene Stefani Stojnić i Andree Živković pomogli smo sa po 60.000 dinara u gotovini. Preostalih 70.000 prikupili smo putem kutija koje su bile postavljene u pravoslavnim hramovima našeg grada nakon raspodele, ali taj novac biće raspoređen u narednim akcijama čiju realizaciju uskoro planiramo – ističe Isidor Novaković, poverenik Bratstva.

Ovo nije prvi put da pravoslavna omladina Priboja pomaže najugroženije sugrađane. Iza ovih mladih ljudi, koji su u Bratstvo stupili sa željom da se svako koliko toliko raduje praznicima i napravi prazničnu trpezu, već je Božićna akcija, kada su sa vaučerima pomogli 41 ugroženu porodicu.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA