Šućro je jedva izvukao živu glavu jer je strastveni ribolovac: Morske dubine bile su mu sve (FOTO)

26.05.2021

16:01 >> 14:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Vrlo često je u velikim talasima izlagao svoj život opasnosti, ali kako kaže, činio je sve za dobar ulov

Šućro je jedva izvukao živu glavu jer je strastveni ribolovac: Morske dubine bile su mu sve (FOTO)
Copyright RINA

Iako je rođen na kopnu, Šućru Kovačeviću morske dubine bile su sve. Vrlo često je u velikim talasima izlagao svoj život opasnosti, ali kako kaže, činio je sve za dobar ulov.

Iako je prvi put udicu zabacio na plahovitom Limu u svom rodnom Prijepolju, to ga nije ispunjavalo, već je tražio i sanjao veće morske dubine, i zahvaljujući jednom prijateljstvu, taj san pretvorio se u stvarnost.

– Hiljadu puta sam sebi rekao da ako preživim taj trenutak, više nikada ni noge u moru neću okvasiti, ali posle dva-tri dana to prođe, kao da ništa nije ni bilo, naročito ranije, kada nismo imali ni dobru opremu, ni mobilne telefone. Moj otac je morski alas, pa sam i ja od malih nogu tražio zadovoljenje u tome da vidim sve lepote morskog jedrenja. Jedan prijatelj, Ivica Reković iz Lastve, uvukao me je u taj hobi za ceo život. Prošlo je već trideset godina otkako sam se susretao sa mnogim morskim izazovima, koji su ostali do dana današnjeg – kazao je za Rinu Šućro Kovačević.

RINA

On je po struci frizer, i to vrhunski, i posao je mogao da bira širom bivše SFRJ, ali je svoje umeće zamenio za morske talase, jer su ga uvek više privlačili. S pristaništa na Korčuli odlazio je u ribarenje. Tada je u njegov život ušetala Makedonka Jasmina, koja ga je uvek čekala na obali mora da se vrati iz svog opasnog ribolova.

– Nekoliko dana je to trajalo, s pogledom uprtim u daljini očekivala sam ga da stigne. Milion puta sam se oduzimala od straha kada bih videla kako talasi ljuljaju, jer ranijih godina, kada sam ga tek upoznala, nisam razumela tu njegovu ljubav prema morskom ribolovu, nisam mogla da razumema da je preča od života – kazala je supruga Jasmina.

RINA

Iako je Šućro danas daleko od talasa, u selu Rasna kod Požege, priprema mnoge morske specijalitete, koji mu i danas vraćaju misli na bure koje je preživeo, pa tako ko prođe magistralom, osetiće miris specijaliteta od brancina, raže, hobotnice ili školjki.

Prolaznici koji se tu zateknu mogu da osete čari mora i pre nego što stignu na Crnogorsko primorje.

Pročitajte još:

– San mi je bio da sebi napravim konobu, sve sam sam osmislio, od načina pripreme do specijalnih alata za serviranje. Mnogi prijatelji mi kažu: Jesi li lud, ulažeš novac u neisplativu stvar, a ja im samo odgovorim da ne gledam na to kroz novac, već da je to moj život i da me je ovde sam Bog poslao – dodao je Kovačević.

Ovaj moreplovac još dugo neće zaboraviti morske talase i nemani koje je hvatao iz najvećih dubina, i iako je makaze za šišanje davno odložio, štap za pecanje još dugo neće.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike