Neobična krađa u selu kod Nove Varoši: Medved razvalio hranilicu i pojeo kukuruz divljim svinjama!

08.06.2021

14:29

0

Autor: J.B.O.

Izvor: RINA

Životinja pojela sav kukuruz koji nije bio namenjen njoj

Neobična krađa u selu kod Nove Varoši: Medved razvalio hranilicu i pojeo kukuruz divljim svinjama!
RINA

U predelu Mangure iznad Nove Varoši, koji se nalazi između sela Draževići i Radoinja medved je polomio automatsku hranilicu koju su u šumi postavili lovci i iz nje pojeo kukuruz koji je bio namenjen divljim svinjama.

– Automatska hranilica na određeni vremenski period izbacuje kukuruz na zemlju. Medved je došao u trenutku kad nije bilo ničega i razvalio je hranilicu koja se nalazi zakačena na drvetu i pojeo sav kukuruz koji nije bio namenjen njemu. Znamo da je u pitanju ova krupna životinja jer su ostali njeni tragovi -kaže Darko Živković lovočuvar LU “Kozomor“ iz Nove Varoši.

Slične hranilice postavljene su na nekoliko lokacija u ovom kraju. Reč je o adaptiranom buretu na čije dno je instaliran motorčić na digitalno upravljanje. Mehanizam pokreće solarna baterija. Prema informacijama kojima raspolažu lovci, ovaj medved se spustio sa Murtenice, a u ovaj deo lovišta nije navraćao od prošle zime.

– Na našoj teritoriji većinom su nastanjen biljojedi, a tome svedoči i ova jedinka koja je pojela kukuruz. Međutim, imamo i dva mesojeda i oni predstavljaju potencijalnu opasnost za stočni fond lokalnog stanovništa – rekao je Darko.

Lovci će, kako kažu, vrlo brzo popraviti hranilicu i opet je napuniti kukuruzom koji je vrlo važna hrana za šumske životinje. Kako se medvedi sve češće mogu videti u naseljenim područjima, Darko je posavetovao kako se ponašati ukoliko dođe do susreta oči u oči.

Pročitajte još:

– Ne treba se praviti mrtav, niti bežati. Ono što malo ljudi zna, a definitivni ima efekta jeste da kad se sretenete sa medvedom počenete nešto da mu pričate mirnim tonom, bilo šta. On će za trenutak zastati, shvatiti da ste bezopasni i nastaviti dalje svoj put – istakao je ovaj lovočuvar iz Nove Varoši.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti