Bolji prilaz imaju vernici iz Crne Gore, nego iz Srbije: Put do manastira Kumanica katastrofalan

24.06.2021

09:10

0

Starešina ove Božije kuće, Nikolaj Bosnić lično je napisao pismo predsedniku Aleksandru Vučiću

Bolji prilaz imaju vernici iz Crne Gore, nego iz Srbije: Put do manastira Kumanica katastrofalan
Copyright RINA

Stari, krivudavi zemljani put jedina je veza meštana sela Bare na Pešteru sa ostatkom sveta. Pre svega sa centrom opštine, ali i sa jednom od najvećih svetinja ovog kraja, manastirom Kumanica koji se nalazi na samoj granici sa Crnom gorom.

Starešina ove Božije kuće, Nikolaj Bosnić lično je napisao pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, u kom se naglašava koliko je važno da ovaj manstir konačno dobije prilazni put.

RINA

Zbog nepostojanja adekvatne saobraćajne deonice, ovde više vernika dolazi iz Crne Gore, nego iz Srbije.

– Od sela Bare do manastira Kumanica, nalazi se više od devet srpskih sela čiji meštani zavise od puta Bare-Kumanica koji je u veoma lošem stanju, a jedina je veza Peštera sa Crnom Gorom i jedina komunikacija meštana ovih sela. Trenutno su počeli radovi od Bara prema Kumanici, ali koliko znamo samo 4,5 kilometara što neće rešiti problem stanovništva ovog kraja. Ostaje još oko devet kilometara puta koji bi se spojio sa magistralnim putem Prijepolje-Bijelo polje – napisao je starešina manastira Nikolaj.

RINA

On je istakao da ukoliko bi se uradio taj put, manastir Kumanica koji se nalazi na poslednjim metrima Republike Srbije, konačno bi bio spojen sa ostatkom države.

– Molimo Vas, da Vašim autoritetom naložite da se nastave radovi do manastira i time manastir i srpska sela spojite sa Srbijom. Ujedno Vas pozivam da obiđete manastir i budete naši gosti – dodao je starešina.

RINA

Preduzeće “Novi Pazar Put” trenutno izvodi radove od Bara do škole u selu Vrbnica, u dužini od 4,5 kilometara.

Direktor ovog preduzeća, Aleksandar Grbović, kaže da će radovi na ovoj deonici biti gotovi do polovine jula i da je već krenulo asfaltiranje.

RINA

– Još uvek nismo dobili nalog od “Puteva srbije”, ako stigne mašine su tu i spremni smo da veoma brzo spojimo manastir Kumanica sa pešterskim selima – kaže Grbović.

Trenutno se po nalogu direktora “Puteva Srbije”, Zorana Drobnjaka, radi premer radova za još deset kilometara puta do manastira Kumanica, koji će biti dostavljen ovom preduzeću za 10 dana, a nakon toga treba obezbediti novac i nalog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike