Srcem kroz ravnicu: Tamo gde je najslađe grožđe i najlepše vino (FOTO)

01.07.2021

12:50

0

Autor: A. B.

Nina Radulović i Slaviša Čurović ove nedelje gostuju u gradu Sterije, Paje Jovanovića, Vaska Pope, arhitekte Brašovana....

Srcem kroz ravnicu: Tamo gde je najslađe grožđe i najlepše vino (FOTO)
Promo

Putopisna emisija “Srcem kroz ravnicu” koju uređuju i vode Nina Radulović i Slaviša Čurović ove nedelje gostuje u gradu Sterije, Paje Jovanovića, Vaska Pope, arhitekte Brašovana…. Grad pod Bregom i Kulom koji se ponosi kulturom i arhitekturom – Vršac.

Apoteka na stepenicama, Gradski muzej, Vladičanski dvor, Narodno pozorište, Manastir Mesić, Gradska kuća samo su neke od lokacija na koje nas Nina i Slaviša vode u ovoj televizijskoj formi. Otkriće nam sve o tradicionalnom banatskom doručku, saznati šta je posao rendžera i koliko je potrebno vremena za restauraciju buradi.

Najlepši banatski grad, Vršac se nalazi oko 80km istočno od Beograda, na međunarodnom magistralnom putu za Rumuniju. Nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, uz ivicu Panonske nizije, u podnožju i na obroncima Vršačkih planina sa kojih se spušta svež planinski vazduh.

Pročitajte još:

Vrščani su posebno ponosni na lep i savremeno uređen gradski trg, idealan za šetanje i opuštanje, okružen arhitekturom različitih stilova. Obiluje brojnim starim zdanjima raznovrsnih stilova, crkvama i kulturnim institucijama, čuvajući jednu od najstarijih tradicija među srpskim gradovima. Neke od glavnih znamenitosti ovog grada, koje svakako treba posetiti, su Vršačka kula, katedrala posvećena Sv. Gerhardu, manastir Mesić, kapela Sv. Кrsta, Vladičanski dvor…

Promo

Vršačku kulu verovatno je podigao Đurađ Branković oko 1439 godine. Za nju je vezano herojsko delo vojvode Janka Halabure koji je 1594. godine u vreme Banatske bune u dvoboju, koji se odigrao ispred zamka, ubio turskog zapovednika. Ovaj događaj i Vršački grad predstavljaju osnovni sadržaj grba grada Vršca.

U jugoistočnom delu Banata, gde ogranci šumovitih Кarpata prelaze u Panonsku niziju, u dolini, leži Svetopretečev manastir Gore Mesićke, nazvan manastir Mesić, po istoimenom potoku koji izvire pod Crnim vrhom i protiče pored manastira.Manastir Mesić je ženski manastir srpske pravoslavne crkve. Tačnih podataka o izgradnji manastira Mesića nema, neki istoričari čak pretpostavljaju da je izgrađen još 1030. što bi ga činilo najstarijim pravoslavnim manastirom kod nas. Vekovima je bio muški, a 1952. godine postaje ženski manastir.

Jedna od najznačajnijih manifestacija grada Vršca jeste ”Grožđebal” najveća, najstarija i najposećenija turističko-privredna manifestacija na ovim prostorima. Bogat, kvalitetan i raznovrstan program zadovoljiće svačiji ukus. Tu su koncerti, izložbe, dečiji maskenbal, izbor za ”Vinsku lepoticu”, karneval, grožđe ”pada” sa neba, a vina i kobasica ima na sve strane. Tu su Luna parkovi za decu, a za odrasle „Put vina“ na kom se obilaze vinski podrumi i degustiraju najukusnija vršačka vina. Tih dana, ceo grad miriše na grožđe, vino i pečene kobasice.

Promo

Festival koji slavi najpoznatiji vršački brend – vino, okuplja vinogradare i vinare kako iz regiona, tako i iz inostranstva. Posetioci, osim degustacije kvalitetnih vina iz Srbije mogu probati i vina iz Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske… Festival je izložbenog i prodajnog karaktera, a Međunarodna komisija za ocenjivanje uzoraka vina, koju čine vrhunski enolozi, daje ovom festivalu i takmičarski karakter.

Ono čime se Vrščani najviše ponose su vinogradi i čuveno vršačko vino koje je čak iz najdublje prošlosti deo sudbine ovoga grada. Vršačko vinogorje spada u starija vinogradarska područja Evrope. Prema nekim pisanim podacima i arheološkim nalazima, počeci vinogradarstva datiraju još iz vremena Dačana i rimske vladavine ovim krajem.

Obilazak plantažnih vinograda i vinski podrumi u Gudurici i Velikom Središtu zadovoljiće svačiju vinsku radoznalost. Mnoštvo manjih vinarija pružaju ruralni ugođaj gde se pored dobrog vina mogu probati i razni specijaliteti domaće kuhinje uz neizbežne tamburaše.

Nezaobilazna destinacija svih putnika i turista koje put nanese u Vršac sigurno je i Gradski zavičajni muzej, kompleksnog tipa, u kome su zastupljena stručna odeljenja: arheološko, istorijsko, numizmatičko, etnološko, prirodnjačko, umetničko, kao i konzervatorska radionica za keramiku, freske i slike. Osnovan je daleke 1882. godine i spada među najstarije muzeje u Srbiji. Impresivna kolekcija sa više od 260.000 objekata i artefakta, od značaja za Vršačku zanimljivu, živu prošlost, čini danas posed Vršačkog muzeja.

Promo

Na obodu Vršca nalazi se veštačko jezero koje predstavlja oazu Vrščana u vrelim letnjim danima. Sezona kupanja počinje početkom juna, a završava se početkom septembra. Jezero je površine oko 32.000 m2, a voda je sa visokim sadržajem joda, sulfata, magnezijuma i kalcijuma i ima konstantnu temperaturu od 25 stepeni.

Vršački breg, obronak Кarpata poznat je po blagotvornoj klimi, kao i po brojnim hranljivim i lekovitim biljnim vrstama. Zbog bogatstva ornitofaune, Vršačke planine su 2000. godine postale međunarodno značajno stanište ptica u Evropi.

Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju u banatskoj niziji, zatim raznovrsnosti flore i vegetacije, bogatih šumskih ekosistema, lepih pejzaža i vidikovaca, veći deo šumskog područja ove planine je zaštićeno kao park prirode. Vršački breg predstavlja izletničko-rekreacionu zonu lokalnog stanovništva, a zabavu za sebe naći će i ljubitelji lova i ribolova, s obzirom da postoje delovi prirode namenjeni upravo ovim aktivnostima. Svima onima koji vole da zamene šetnju nečim dinamičnijim, na ovoj planini se pruža mogućnost paraglajdinga, kao nešto ekstremnijeg oblika uživanja u prirodnom ambijentu.

Promo

Svakako jedan od najznačajnijih Vrščana je Paja Jovanović (1859-1957). Bio je veliki slikar srpskog realizma. Slikao je žanr- kompozicije od kojih su najpoznatije: Mačevanje, Кićenje neveste, Borba petlova, zatim istorijske kao što su: Seoba Srba, Takovski ustanak, Proglašenje Dušanovog zakonika… Čuveni su i njegovi portreti Кralj Aleksandar Кarađorđević, Lazar Dunđerski i Mihajlo Pupin.

Ne propustite premijerno emitovanje devete epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ koje je zakazano za danas, četvrtak od 20h na kanalu Balkan Trip.

Reprizna izdanja zakazana su za petak, 2. i subotu 3. jul.

U petak od 18:30 “Srcem kroz ravnicu” emitujemo na programu AGRO TV, a za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju “Srcem kroz ravnicu” mogu pogledati na kanalu Star TV u 12:45 odnosno na RTV Vojvodina u terminu od 12:05.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam