Nadahnjujuća svetlost Lazareve subote: Jedan od najradosnijih praznika u kalendaru, a evo šta se na Vrbicu obavezno radi

08.04.2023

06:55

0

Ovaj dan je prilika za okupljanje porodice i zajednice, zajedničku molitvu i slavlje

Nadahnjujuća svetlost Lazareve subote: Jedan od najradosnijih praznika u kalendaru, a evo šta se na Vrbicu obavezno radi
Lazareva subota - Copyright SPC

Danas vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) širom sveta će proslaviti Lazarevu subotu, takođe poznatu kao Vrbica. Lazareva subota je dan kada se sećamo Hristovog vaskrsenja Lazara iz mrtvih, što je jedno od najpoznatijih čuda Isusa Hrista pre nego što je i sam vaskrsao. Ovaj sveti dan je ujedno i poslednja subota u Velikom postu, periodu pokajanja i pripreme za najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Na Lazarevu subotu, vernici SPC obavljaju različite običaje koji su se tokom vremena razvili i postali deo bogate pravoslavne tradicije. Jedan od najprepoznatljivijih običaja je "vrbičenje" ili "vrbove venčiće".

Tanjug/Tara Radovanović
 

Vernici se oblače svečano i idu u crkvu, gde se vrši osvećenje vrba grančica, koje su simbol uspomene na svečani doček Hrista u Jerusalimu, kada su vernici radosno maštovito ukrašavali njegov put palmama. Vernici, posebno deca, nose vrbove grančice, ukrašene cvećem, perjem, šarenim trakama i jajima, simbolima života i novog rođenja. Vrbove grančice se blagosiljaju u crkvi, a zatim vernici nose kući i stave ih na ikonu ili u ikonostas svojih domova.

Pored vrbičenja, vernici SPC takođe obavljaju druge običaje na Lazarevu subotu. U nekim delovima Srbije, deca obilaze domove komšija i rodbine i pevaju pesme u zamenu za uskršnje darove.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Takođe, običaj je da se u znak sećanja na Lazara koji je bio bolestan pre vaskrsenja, vernici poste i uzdržavaju od mesne hrane tog dana. Takođe se veruje da voda u rekama i izvorima na Lazarevu subotu dobija posebna isceliteljska svojstva, pa se vernici često umivaju i piju vodu sa svetih izvora kao deo rituala.

Lazareva subota je takođe prilika za okupljanje porodice i zajednice, zajedničku molitvu i slavlje. Vernici se raduju što se približava Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik koji obeležava vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih.

Lazareva subota je dan kada vernici SPC sećaju na čudo vaskrsenja Lazara kao simbol nade i vere u život posle smrti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike