Drakčetu su davali samo tri meseca života: Organizovao sam sebi sahranu, a živ sam i dan-danas

24.03.2024

18:15

0

Dogodilo se pravo čudo...

Drakčetu su davali samo tri meseca života: Organizovao sam sebi sahranu, a živ sam i dan-danas
Nadživeo mnoge - Copyright RINA

Dragiša Jovanović zvani Dragče iz sela Jovanovac kod Kragujevca dokaz je da nema smrti bez sudnjega dana.

On je pre 30 godina pozvao ljude na svoju sahranu, platio sveštenika i grobara, pozdravio se sa ovim svetom, jer su mu lekari zbog teškog oblika karcinoma grla prognozirali svega tri meseca života.

Međutim, dogodilo se pravo čudo, Dragče i danas, posle tri decenije, živi svoj život, a svi lekari koji su ga "već videli mrtvog" su na onom svetu završili pre njega.

RINA
 

- Kao vozač kamiona, doživeo sam veliki stres na planini Čemerno u BiH. Iako je taj put opasan, negde u ranu zoru vozio sam još dva čoveka, kada me je na klizavom putu poneo kamion u desnu stranu i jednim točkom sišao sa kolovoza jer sam izgubio kontrolu. Nekako smo sredili to i kada smo krenuli nakon nekih sto metara, počeo sam da se tresem i nisam mogao da vozim - kazao je Drakče za agenciju RINA.

Već sutradan njegovo zdravstveno stanje počinje da se pogoršava, kada kreće da gubi glas.

- Ispred crkve u Kragujevcu, meni glas počinje da se menja, promukao sam. Godinu dana sam izbegavao da idem kod lekara. Kada je doteralo cara do duvara, što se kaže, i kad sam počeo da se gušim, smogao sam snage i otišao za Beograd. Odmah sam lekarima rekao da neću injekcije da primam, pa taman umro - ističe Dragiša.

RINA
 

Nakon što su mu izvadili isečak koji potvrđuje da je njegovo zdravstveno stanje jako loše, lekari su mu rekli da mu je jedina nada operacija.

- Rekli su mi da ako se operišem, živeću, a ako to ne učinim, neću živeti duže od tri meseca. Zakazali su mi operaciju, međutim, pokvario im se sterilizator i rekli mi da dođem za tri dana. Kada sam se vratio kući, legnem u krevet i setim se da mi je na taj dan deda umro, i od tog trenutka sve se menja - priča Jovanović.

Odlučio je da sebi da plati sahranu, sveštenika, opelo, ali i dapozove zvanicu koja će ga oplakivati pred put na ovaj svet.

RINA
 

- Sve je to tada organizovano, ali ja sam ostao živ do dan-danas. Mnogi koji su me lečili otišli su na onaj svet. Operacija je uspela i evo mene i danas ovde - dodaje on.

Drakče nema nijednu glasnu žicu, odbio je da nosi mikrofon, ali je zbog toga naučio da priča iz stomaka, a to nije nimalo lako. Danas mnoge podučava kako se uvežbava ta tehnika i olakšava komunikaciju ljudima kojima je karcinom razneo grlo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike