Razorna eksplozija ih iselila iz domova: Zgrada u Paraćinu još zabranjena za stanovanje

28.02.2024

09:43

0

Cela vertikala sa stanom na trećem spratu u kome se desila eksplozija plinske boce izgleda kao da je kroz nju prošla bomba

Razorna eksplozija ih iselila iz domova: Zgrada u Paraćinu još zabranjena za stanovanje
Zgrada u kojoj se dogodila eksplozija u Paraćinu - Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Posle prošlonedeljne razorne eksplozije u stambenoj zgradi u Paraćinu u kojoj je stradala jedna ženska osoba i povređene dve, stanari se još uvek nisu vratili u svoje domove.

Velika oštećenja pretrpela je ta ali i zgrada u blizini a dok stručne komisije ne procene da li je moguće koristiti zgradu za stanovanje stanare je opština smestila u hotele.

Cela vertikala sa stanom na trećem spratu u kome se desila eksplozija plinske boce izgleda kao da je kroz nju prošla bomba. Oštećeni su čak i stanovi sa druge strane zgrade. Manja ili veća šteta je u 22 stana i lokalu u prizemlju. Svi stanari zgrade su iseljeni dok se ne proceni da li je objekat bezbedan.

 - Stan ispod poginule Ane i stan nam je uništen. Išli smo da uzmemo neke neophodne stvari sve na oprez, jer plafon je skroz pao u svim sobama, sve je katastrofa, rupe se vide, ne znam šta da vam kažem, katastrofa - navodi Vesna Marjanović, iz Paraćina.

- Ulazna vrata, druga vrata, treća vrata isto ne mogu da, ispucali zidovi, probila vlaga odozdo. Mislim da nije sigurno, jer ovo stvarno od oka se vidi, ja nemam gde - naglašava Ljiljana Rošković.

I u zgradi preko puta zbog siline detonacije oštećena su tri stana.

Gordana Grozdanović ističe: -Od vremena detonacije ja nisam bila unutra, bila sam iseljena, sinoć sam se vratila, a komšika je negde smeštena u hotelu ne znam gde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Preko štaba za vanredne situacije opština je angažovala veštaka koji se bavi statikom zgrada kako bi uradio analizu koji deo zgrade je upotrebljiv i bezbedan za stanovanje.

- Ta vertikala verovatno nije upotrebljiva, mi ćemo obezbediti opštinske stanove koje imamo za smeštaj lica privremeni smeštaj dok se ne uredi potpuno taj deo zgrade. Naravno potrebno je sada da veštaci dopuste da se ljudi vrate u zgradu jer trenutno je zgrada zabranjena za korišćenje. Tražimo pravni osnov i pravni način kako opština Paraćin može finansijski da pomogne svim ljudima koji su stvarno veoma oštećeni u ovoj eksploziji - kaže Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin.

Za sve one čiji domovi nisu upotrebljivi za stanovanje iz opštine najavljuju da će im dodeliti opštinske stanove dok se na zgradi ne saniraju posledice eksplozije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike