Za razvojne projekte opštinama u Srbiji - 315 miliona dinara: Raspisan novi javni poziv

26.02.2024

07:17

0

Projekti su od životnog su značaja za građane, naročito komunalni i infrastukturni projekti koji doprinose kvalitetu života

Za razvojne projekte opštinama u Srbiji - 315 miliona dinara: Raspisan novi javni poziv
Copyright Ministarstvo za regionalni razvoj/Miloš Perić

Kabinet ministra zaduženog za ravnomerni regionalni razvoj opredelilo je direktno sredstva u iznosu od 315 miliona dinara za realizaciju razvojih projekata u opštinama u Srbiji. 

S obzirom na to da je ravnomerni regionalni rast i razvoj od suštinskog značaja, Vlada je kroz projekte uz ostala ministarstva koja takođe doprinose ravnomernom regionalnom razvoju izdvojila milijarde dinara, a ta ulaganja će se naročito intezivirati kroz program „Skok u budućnost 2027“ kroz koji će se posebno ulagati u infrastukturne projekte u regionima širom naše zemlje. 

Ministarstvo za regionalni razvoj/Miloš Perić
 

 

-Naša ulaganja su bila usmerena na izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona koje su važne za dovođenje investitora, a koji su jedan od glavnih pokretača rasta i razvoja. Pored toga, ulagali smo u preduzetništo – pre svega mladih, žensko preduzetništvo i preuzetništvo osoba sa invaliditetom. Međutim, razvoj ima i svoju socijalnu dimenziju pa smo ulagali u socijalnu infrastukturu – domove kulture, kulturne centre, kao i u putnu i komunalnu infrastrukturu jer je to od velikog značaja za građane, izjavio je ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek gostujući na TV Hepi i dodao da je njegovo kabinet u 2023. godini realizovao 91 projekat.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju demografuja, tu su nažalost negativni demografski trendovi, što je situacija i u celom regionu, međutim Srbija ima bolju stopu fertiliteta i u odnosu na pre nekoliko godina, kada je stopa bila 1,5, sada iznosi 1,63 i ima tendenciju ka rastu. 

Đerlek je dodao da raduje broj povratnika u zemlju, tako da demografska situacija može da se popravi ali samo kroz dalja ciljana ulaganja u ekonomsku, poslovnu, putnu i socijalnu infrastrukturu koja je važna za obezbeđivanje sadržaja kako bi ljudi ostajali u malim mestima. 

On je takođe istakao da se razlike između regiona i izmedju okruga konačno smanjuju u Srbiji poređujući današnje analize i one iz 2015.godine, jer se permanento radilo na izgradnji infrastukture u svim regionima, a potom na dovođenja investitora što je ključno za rast i razvoj. 

Projekti koje je finansiralo Ministarstvo zaduženo za regionalni ravnomerni razvoj od životnog su značaja za građane, naročito komunalni i infrastukturni projekti koji doprinose kvalitetu života.  Radi se o putevima koji povezuju sela sa gradskim urbanističkim centrima, potom izgradnji vodovodne mreže koja je veoma važna naročito za vodosnadbevanje meštana u visinskim naseljima koja nisu imali adekvatno vodosnabdevanje.

Ministarstvo za regionalni razvoj/Miloš Perić
 

 

-Podjednako smo ulagali u opštinama Srbije na jugu, istoku, zapadu i u odnosu na 2015. godinu, mi smo razlike među regionima ne samo zaustavili, već ih i smanjujemo što je rezultat dobrog vođenja države i dobrog rada Vlade Republike Srbije, dodao je ministar Edin Đerlek. 

Novi javni poziv je raspisan i opštine mogu da apliciraju sa razvojnim projektima, a očekuje se da će se i ove godine realizovati brojni projekti u svim okruzima i regionima. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike