Otvoreno 10 obnovljenih deonica u Bujanovcu: Ministar Đerlek najavio nova ulaganja

08.02.2024

12:05

0

U ovim naseljima živi više od 5.000 meštana i nadamo se da će im od sada biti omogućen lakši pristup centru grada, školama, ambulanti, rekao je ministar

Otvoreno 10 obnovljenih deonica u Bujanovcu: Ministar Đerlek najavio nova ulaganja
Copyright Ministarstvo za regionalni razvoj/Miloš Perić

Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i načelnica Odeljenja za investicije i razvoj opštine Bujanovac Fazila Ademović otvorili su 10 obnovljenih deonica u naselju Morava 76 i Novom naselju u Bujanovcu.

Nakon sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipijem Arifijem, Đerlek je sa predstavnicima opštine posetio ova dva naselja gde većinom žive pripadnici romske zajednice.

Ministarstvo za regionalni razvoj/Miloš Perić
 

 

„U ovim naseljima živi više od 5.000 meštana i nadamo se da će im od sada biti omogućen lakši pristup centru grada, školama, ambulanti. Međutim, ovde ljudi imaju još problema iz oblasti komunalne, putne i socijalne infrastrukture. Uskoro raspisujemo novi javni poziv i planiramo da i dalje sistemski ulažemo kako bi unapredili kvalitet života svih stanovnika Bujanovca, naročito pripadnika romske zajednice koji žive u ovom naselju“, izjavio je ministar i dodao da je potrebno obezbediti i ozbiljne investicije kako bi se otvorile fabrike i nova radna mesta. 

Vrednost izdvojenih sredstava za asfaltiranje ulica je 8, 3 miliona dinara i deo je sistemskog ulaganja u razvoj komunalne i socijalne infrastrukture u naseljima u kojima žive stanovnici pretežno Romske populacije. 

„Mi smo zahvalni jer smo osim sredstava dobili i profesionalnu i stručnu pomoć u izradi svih potrebnih dokumenata. Ono što nas je posebno obradovalo je novi javni poziv koji sledi, a mi očekujemo i stratešku saradnju a Ministarstvom, s obzirom na to da je Ministarstvo uradilo značajna dokumenta i lokalne strateške planove. U tom smislu, radićemo i na legalizaciji naselja i rešavanju higijenskih problema, izjavila je načelnica Odeljenja za investicije i razvoj opštine Bujanovac Fazila Ademović.

Ministarstvo za regionalni razvoj/Miloš Perić
 

 

Cilj ovakvih projekata jeste unapređenje kvaliteta svih stanovnika, kao i položaja Roma, pitanja kojem Vlada Srbije pridaje izuzetnu važnost.

Prema poslednjem popisu 2022. godine u opštini Bujanovac je živelo 41.068 stanovnika od toga  62 odsto stanovnika albanske nacionalnosti, 25 odsto srpske nacionalnosti i nešto više od osam odsto stanovnika romske nacionalnosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike