24SEDAM RUMA Šest decenija istraživanja i zaštite manastira Manasija pred Rumljanima (FOTO)

04.07.2023

21:03

0

Autor: 24sedam

Otvaranju je prisustvovala predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić

24SEDAM RUMA Šest decenija istraživanja i zaštite manastira Manasija pred Rumljanima (FOTO)
Copyright Opština Ruma

U okviru manifestacije “Rumsko kulturno leto" Zavičajni muzej Ruma, Zavičajni muzej Jagodina i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture organizovali su izlozbu "Manastir Manasija - šest decenija istrazivanja i zaštite". Izlozba je otvorena juče u holu Kulturnog centra "Brana Crnčević". Autori su: Marin Brmbolić, Dragoljub Todorović, Katarina Mitić i Smiljana Dodić.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavičajni muzej Jagodina su 2014. godine premijerno jagodinskoj publici predstavili rezultate istrazivanja koje je Zavod sprovodio od pedesetih godina 20. veka pa do 2014. godine na prostoru manastirskog kompleksa. U pitanju su radovi koji se tiču arhitekture, konzervacije, restauracije, slikarstva ikona i fresaka, tako i sistematskih arheoloških istrazivanja, rekla je Smiljana Dodić, muzejski savetnik arheolog Zavičajnog muzeja Jagodina.

"Manastir Manasija je jedan od dva sistematski istrazenih manastira u Srbiji, drugi je Studenica. 2006. godine se desilo najveće arheološko otkriće tih radova kojim je razrešena viševekovna dilema o mestu sahrane despota Stefana Lazarevića. Tada su u saglasje došli pisani izvori, praksa i svoju završnu reč je rekla egzaktna nauka, DNK analiza je tada prvi put upotrebljena u arheološkoj struci. Ovo što je ovde prikazano donekle je izmenjeno u odnosu na prvobitnu postavku, jer smo nastavili radove i posle te 2014. godine - još 2017. i 2018. godine kada su i završeni svi arheološki radovi unutar porte, utvrde i mogu se ovde videti oko 100 predmeta, najviše keramike, trpezno i kuhinjsko posuđe, gvozdeni alat, predmeti lične poboznosti, ali i kopije fresaka iz samog manastira i manastirske crkve Svete Trojice, koje se čuvaju u zbirkama našeg Zavičajnog muzeja. Izlozbu prati i 14 info panoa koje potpisuje naš dizajner Đorđe Filipović, a meni je bila čast da budem jedini član istrazivačkog tima van Republičkog zavoda", izjavila je Smiljana Dodić.

Otvaranju je prisustvovala predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

"Ovo je jedna veoma značajna izlozba, jer će Rumljani u naredne dve nedelje imati priliku da se upoznaju sa arheološkim iskopavanjima lokaliteta na prostoru manastira Manasija, jednog od naših najznačajnijih manastira, zaduzbine despota Stefana Lazarevića, a imaće priliku da se upoznaju sa istorijom i arheologijom moravske Srbije. Ovo je jedna dragocena izlozba kako sa arheološkog tako i istorijskog stanovišta. I svakako je vredno videti sve te artefakte nađene tokom šest decenija arheoloških istrazivanja", rekla je predsednica Aleksandra Ćirić i pozvala sve sugrađane da isprate programe ustanova kulture u okviru Kulturnog leta 2023.

"Ovo je prva izlozba Zavičajnog muzeja Jagodina u Rumi u poslednjih petnaestak godina. O manastiru Manasija je reč, najvećem graditeljskom dostignuću moravske Srbije i zaduzbini i grobnom mestu Stefana Lazarevića. To je i zaštićeno kulturno dobro od izuzetnog značaja na tentativnoj listi UNESCO-a, znači očekujemo i ulazak na listu UNESCO što sam manastir i zasluzuje. Predočen je ovaj izuzetan materijal kao rezultat 60 godina istrazivanja, kao i sama priča o radovima i ono što je pronađeno u manastiru. Počastvovani smo što Rumljani ovu izlozbu mogu da vide u naredne dve nedelje" rekao je Uroš Nikolić, direktor Zavičajnog muzeja Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike