24SEDAM RUMA Danas se proslavlja Dan opštine Ruma: Položeni venci na dr Žarku Miladinoviću (FOTO)

24.11.2023

14:24

0

Autor: 24sedam

Centralni deo proslave Dana opštine održava se u Kulturnom centru „Brana Crnčević", gde će uz prigodan kulturno - umetnički program biti upriličena i dodela opštinskih javnih priznanja i nagrada

24SEDAM RUMA Danas se proslavlja Dan opštine Ruma: Položeni venci na dr Žarku Miladinoviću (FOTO)
Copyright Opština Ruma

Ruma je danas započela obeležavanje Dana opštine polaganjem venaca na spomenik dr Žarku Miladinoviću, ključnoj istorijskoj figuri za prisajedinjenje Srema Kraljevini Srbiji.

24. novembar nije važan samo za Rumljane i Srem, već za celu Srbiju i srpski narod. Dr Žarko Miladinović je ostavio neizbrisiv trag u borbi srpskog naroda za samostalnost na ovim prostorima, podsetila je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković.

Na ovaj dan 1918. godine, u kući dr Miladinovića, Veliki narodni zbor je doneo odluku o prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji, dan pre nego što je na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Opština Ruma
 

"Naša je dužnost da se svake godine okupljamo ovde na današnji veliki praznik da odamo poštu i počast našem slavnom sugrađaninu, narodnom tribunu, velikom borcu za srpska nacionalna prava, dr Žarku Miladinoviću. Negujemo i čuvamo uspomenu na ovaj veliki događaj u našoj istoriji, do pre samo nešto više od jednog stoleća, ovi krajevi i naša Ruma se nisu nalazili u sastavu Kraljevine Srbije. Zahvaljujući dr Žarku Miladinoviću i grupi viđenijih Srba konačno su  se Srbi na ovim prostorima nakon viševekovne nacionalne borbe ujedinili sa svojom maticom Srbijom", poručila je predsednica Ćirić Bošković, čestitajući Rumljanima Dan Opštine i gradsku slavu Svetog Stefana Dečanskog.

Dr Žarko Miladinović je rođen u Erdeviku 1862. godine, pravne nauke je završio u Beogradu, gde je i doktorirao. Najaktivniji, i kao advokat i kao političar, bio je u Rumi. Stoga ga Rumljani i smatraju jednim od svojih najistaknutijih građana.

Centralni deo proslave Dana opštine održava se u Kulturnom centru „Brana Crnčević", gde će uz prigodan kulturno - umetnički program biti upriličena i dodela opštinskih javnih priznanja i nagrada.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike