24 SEDAM RUMA: Položeni venci i odata počast stradalima u Drugom svetskom ratu

09.05.2023

16:16

0

Predsednica Ćirić je istakla važnost negovanja kulture sećanja i poštovanja prema svim žrtvama rata i borcima koji su se žrtvovali za slobodu

24 SEDAM RUMA: Položeni venci i odata počast stradalima u Drugom svetskom ratu
Copyright 24sedam/Opština Ruma

Ruma je dostojanstveno obeležila 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, ceremonijom polaganja venaca na spomen-obeležja na Gradskom groblju. Ovaj dan, koji označava kapitulaciju nacističke Nemačke i kraj Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine, proslavljen je u sećanje na heroje i žrtve koji su se borili protiv fašističke tiranije.

Uprkos formalnom okončanju rata 9. maja, ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika nastavili su da pružaju otpor do sredine maja, posebno u Jugoslaviji, gde su poslednje borbe trajale do 15. maja.

Predstavnici Opštine Ruma, SUBNOR-a, raznih boračkih organizacija, političkih partija, kao i brojni građani, tradicionalno su položili vence na groblju. Među njima su bili i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić i predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević.

Predsednica Ćirić je istakla važnost negovanja kulture sećanja i poštovanja prema svim žrtvama rata i borcima koji su se žrtvovali za slobodu. Naglasila je značaj stalnog podsećanja na represivne ideologije i posledice Drugog svetskog rata, te potrebu da se tradicija prenese na mlađe generacije.

Tomislav Milić, predsednik opštinskog SUBNOR-a, obratio se prisutnima govorom o antifašističkoj borbi na ovim prostorima. On je podsetio da Dan pobede slave svi rodoljubivi građani Evrope i sveta, istovremeno upozoravajući na složene današnje svetske prilike i nestabilnost međunarodnih odnosa.

Ceremonija je počela minutom ćutanja u znak sećanja na sve nevine žrtve Drugog svetskog rata.

Obeležavanje ovog značajnog datuma u Rumi još jednom potvrđuje posvećenost očuvanju slobodarske tradicije i poštovanja prema istorijskim događajima koji su oblikovali našu sadašnjost.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike