Manastir u Pribojskoj Banji u opasnosti - klizište ugrožava svetinju: Episkop mileševski Atanasije stigao na lice mesta (FOTO)

15.12.2023

10:37

0

Predsednik privremenog organa opštine Priboj Lazar Rvović je rekao da će lokalna samouprava sa svoje strane uložiti sve svoje kapacitete u sanaciji ove elementarne nepogode

Manastir u Pribojskoj Banji u opasnosti - klizište ugrožava svetinju: Episkop mileševski Atanasije stigao na lice mesta (FOTO)
Copyright RINA

Zbog pokretanja klizišta kod Pribosjke Banje u ovoj mesnoj zajednici još uvek je na snazi vanredna situacija. Ugrožene su saobraćajnice, renovirani Rehabilitacioni centar, ali i velika svetinja posvećena Svetom Nikoli.

Na lice mesta stigao je episkop mileševski Atanasije, koji je sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarao o hitnom rešenju ovog velikog problema.

RINA
 

- Ovo je zajednički problem Eparhije mileševske, opštine Priboj, kao i države Srbije, i što pre bi trebalo reagovati, kako bi se klizište saniralo i ne bi dovelo ništa i nikoga u opasnost - rekao je episkop Atanasije.

Predsednik privremenog organa opštine Priboj Lazar Rvović je rekao da će lokalna samouprava sa svoje strane uložiti sve svoje kapacitete u sanaciji ove elementarne nepogode.

- Ovaj problem postoji još od 2010. godine i neophodno je najpre izvršiti neophodna geološka istraživanja i uraditi projekat sanacije, a pomoć države će biti od velikog značaja za rešavanje ovog problema - naglasio je Rvović.

RINA
 

Istaknuto je takođe da je sastanak pokazatelj dobre saradnje Eparhije i lokalne samouprave koja treba da se nastavi i u budućnosti. Nakon sastanka, vladika je obišao teren i na licu mesta se upoznao sa situacijom i mogućim posledicama koje mogu uslediti ukoliko se ne bude reagovalo na vreme.

U procesu restitucije, 2013. godine, Republika Srbija vratila je Eparhiji mileševskoj i Manastiru Svetog Nikole zgradu Rehabilitacionog centra i pripadajuće bazene izgrađene na manastirskom zemljištu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike