Nemojte paliti lišće, kazne su astronomske! U "zelenilu" otkrili i zašto ga ne valja ostavljati da truli na travnjacima

06.12.2023

12:22

0

Lišće onemogućava dotok svetlosti i zadržava previše vlage, tako da se na tim mestima travnjaci teže oporavljaju

Nemojte paliti lišće, kazne su astronomske! U "zelenilu" otkrili i zašto ga ne valja ostavljati da truli na travnjacima
Copyright Profimedia

Ekipe gradskog "Zelenila" u Pančevu svakodnevno skupljaju lišće po gradu, a građane upozoravaju da je paljenje zabranjeno.

Osim što je klizavo i opasno kada padne kiša, uništava travnjake i zato ga ne treba ostaviti da samo istrune.

Na travnjacima se pojavljuju fleke ukoliko ostanu veće skupine lišća na njima, ona truli. Lišće onemogućava dotok svetlosti i zadržava previše vlage, tako da se na tim mestima travnjaci teže oporavljaju - navodi Ženja Marinković iz JKP "Zelenilo".

Skupljeno lišće se odnosi na gradsku deponiju a građani koji ga skupljaju sami mogu da ga koriste za kompost, ali samo ako je čisto.

“Mi ne koristimo trenutno za kompost iz prostog razloga što se na javnim zelenim površinama osim lišća nalaze i druge materije, kao što su otpad, šut i tako dalje. Nemamo mogućnosti separacije i zbog toga ga ne koristimo kao kompost”, kaže Ženja Marinković.

U selima se dešava da ljudi pale lišće, ali u Gradskoj upravi upozoravaju da to zagađuje životnu sredinu i zato je zabranjeno i kažnjivo.

"Prestupa nemamo. Za sad nemamo prijava. Kazna za pravna lica je 60.000, a za fizička 10.000. Za odgovorno lice u pravnom licu isto 10.000”, kaže Nenad Mirković, sekretar Komunalne inspekcije.

Posla oko sakupljanja lišća radnici "Zelenila" imaće sve do marta. A u isto vreme obavlja se i sadnja novog drveća. U toku je sadnja 300 odraslih stabala jasena, hrasta i javora na gradskom keju, što je sufinansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike