Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Višnje i trešnje procvetale kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)

24.09.2023

16:53

0

Prema narodnom verovanju ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu

Čudo prirode u voćnjacima zapadne Srbije: Višnje i trešnje procvetale kao da je proleće, a ne početak jeseni (FOTO)
Copyright RINA

Iako je juče počela jesen i sa sobom donela pravo jesenje vreme, pad temperature i kišu, u čačanskom naselju Loznica, u dvorištu Lukića, procvetala je višnja kao da je proleće u punom jeku.

- To stablo višnje posadili smo pre oko pet godina. Iako je niska i mala, ona svake godine bude puna roda. Sa jednog drveta svake godine bude toliko višanja da možemo napraviti oko 20 litara soka i deset tegli slatkog. To je prosto neverovatno koliko je to drvo izdašno - rekla je Borislava Lukić, domaćica koja najviše vodi računa o tom stablu.

Ona dodaje da su svi ukućani ostali nemi na prizor cvetalog drveta kad mu vreme nije i dodaje da su komšije dolazile da se lično uvere, jer nisu mogle da veruju da se tako nešto desilo krajem septembra.

- Kad sam videla da je višnja cvetala, nisam mogla da verujem. Pretpostavljam da je cvetala zbog izuzetno toplog septembra. Nadam se da se ovo neće odraziti na rod naredne godine - kaže Borislava i kroz smeh dodaje da je ovo možda jedan od dokaza klimatskih promena.

Slična situacija desila se i u okolini Požege kada je u domaćinstvu Filipovića procvetala trešnja.

- Mnogo smo se iznenadili kada smo videli beli cvet trešnje na skoro ogoleloj krošnji. Na trenutak smo pomislili da dolazi proleće, a ustvari došla nam je jesen, svake godine nas priroda sve više iznenađuje - kaže Miladin Filipović iz požeškog sela Gorobilje.

Prema narodnom verovanju ovakva pojava nagoveštava oštru i dugu zimu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike