Srbija se probudila u minusu: Na ovoj planinskoj lepotici jutros izmereno minus 11 stepeni Celzijusa! (FOTO/VIDEO)

26.11.2023

07:29 >> 08:37

0

Autor: J. Jovanović

U Beogradu je u 6 sati izmereno nula stepeni

Srbija se probudila u minusu: Na ovoj planinskoj lepotici jutros izmereno minus 11 stepeni Celzijusa! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Srbiji je jutros u 6 sati najhladnije bilo na Kopaoniku, gde je izmereno minus 11 stepeni Celzijusa, dok je na Crnom Vrhu bilo minus sedam, a na Zlatiboru i u Sjenici minus 6 stepeni.

Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati, dostigao je visinu od 38 centimetara.

Oko 300 ljudi bez struje

Na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini sneg je prouzrokovao probleme u napajanju električnom energijom, zbog čega je bez struje još 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi, prenosi RTS.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na terenu su tri ekipe Elektrodistribucije. Do vrha Kopaonika prohodno je i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Najtopliji su Negotin i Loznica sa 2 stepena, naveo je RHMZ. U Beogradu je u 6 sati izmereno nula stepeni.

Prema prognozi meteorologa, u nedelju će u Bačkoj, Sremu i na severu Banata biti suvo. U ostalim predelima Srbije očekuje se promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima snega, dok se u Negotinskoj Krajini očekuje kiša. Danas će biti veoma hladno.

Foto: TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ nr
 

Zbog obilnog snega koji je juče napadao tokom noći na području Zlatiborskog okruga, uvedena je zabrana kretanja teretnog saobraćaja od Užica do Nove Varoši.

- Angažovali smo tešku mehanizaciju koja je tokom čitave noći čistila magistralni put ka graničnom prelazu Gostun. Pored trinaest kamiona dodatno je uključen i grejder koji se borio sa snežnim nanosima na Zlatiboru - rekao je Alen Mušanović iz Puteva Užice za Rinu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Podsetimo, usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija.

- Sneg u Sjenici pada gotovo 24 časa, od dva sata jutros mi smo na terenu i za sada on nije napravio veće probleme na putevima prvog reda. Od Sjenice ka Novom Pazaru i Ivanjici, trenutno ga imamo oko pet centimetara na kolovozu i svi pravci su prohodni - potvrdio je juče za RINU, Senko Ibrović iz putarske firme "Novi Pazar put".

Za noć na Goliji palo skoro pola metra snega

Tokom noći u pojedinim delovima Golije sneg je napadao i do 40 centimetara, sve nadležene ekipe su u pripravnosti, a putevi su za sada prohodni, kako na gradskom, tako i na seoskom području.

FOTO: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bg
 

Iz smetova kod Ivanjice evakuisano četvoro

Zavejan automobil i dve osobe kod Ivanjice, ukupno iz nanosa evakuisano četvoro ljudi. Akcija spasavanja trajala dva sata, spasioci se jedva probili kroz ogromne snežne smetove.

Tokom večernjih sati u mesto Dobri Do kod Ivanjice odigrala se prava drama kada je sneg koji satima pada na teritoriji ove opštine zavejao putnički automobil u kom su se nalazile dve osobe.

Na lice mesta odmah su upučene spasilačke jedinice.

 

 

- Uprkos svim naporima oni nisu uspeli da probiju visoke snežene namete, pa je morao da bue poslat i traktor sa raonikom koji je u jednom momentu povukao zavejani automobil, kako bi vatrogasci mogli da izvuku putnike, potvrđeno je u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Ivanjici za RINU.

Ova akcija spašavanja trajala je oko dva sata, stoga nadležni još jednom apeluju na sve vozače da ne kreću na put bez preke potrebe u visinske delove u opštini Ivanjica.

Osim ove obavljene su još dve akcije spašavanja na teritoriji ivanjičke opštine, prva u selu Jasenovo u kom je sneg zavejao meštanina koji se nalazio u svom automobilu i njega su spasili putari, dok je druga akcija spasavanja jednog lica obavlejna u selu Kovilje.

Takožđe, jedna ekipa JP "Putevi Kraljevo" je u punoj pripravnosti na putu Studenica - Rudno dok je Preduzeće "Novi Pazar put", uvelo prvi stepen zimske službe na punktu u Čibukovcu gde je uvek u pripravnosti vozilo sa raonikom i posipačem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Na snazi narandžasti meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je juče da će na planinama padati sneg, a da će sa padom temperature kiša preći u vlažan sneg i u nižim predelima.

Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 cm, na planinama lokalno i više od 30 cm.

Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bg
 

Oprezno za volanom

Zimski uslovi vožnje očekuju vozače, sa temperaturama oko nultog podeljka sa kišom i susnežicom u nižim, i snegom na putevima u planinskim predelima, saopštio je Auto-moto savez Srbije. 

U jugozapadnim, jugoistočnim i istočnim krajevima, a posebno na putevima u planinskim predelima zbog snežnih padavina i snega na putu saobraćaj se odvija usporeno, a upotreba zimskih guma i zimske opreme je obavezna.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike