Nazvali su ga užički "Golden gejt", pa ubacili u petu brzinu: Kinezi grade most preko reke Đetinje

11.11.2023

15:26

0

Izgradnja obilaznice oko Užica proglašena je projektom od nacionalnog interesa.

Nazvali su ga užički "Golden gejt", pa ubacili u petu brzinu: Kinezi grade most preko reke Đetinje
Copyright RINA

U skladu sa projektom i instrukcijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odvijaju se radovi na izgradnji obilaznice oko Užica.

Prema informacijama iz kineske kompanije „Power construction corporation of China, Limited“, kojoj su povereni radovi vredni 30 miliona evra, teren je očišćen, izgrađeni su svi pristupni putevi i u toku je postavljanje drugog od ukupno 44 šipa.

- Odmah pri početku pružanja trase, nakon denivelisane raskrsnice “Surduk” predviđena je izgradnja mosta preko reke Đetinje dužine oko 260 metara. Pred završetak pružanja nove saobraćajnice, predviđena je površinska trokraka raskrsnica na koju je priključen put koji vodi od Užica. Brzina na ovoj deonici projektovana je na 60 kilometara na čas, a gradiće se dve trake širine 3,25 metara. Osim mosta preko reke Đetinje, radi prelaženja preko depresija terena duž trase saobraćajnice predviđeno je sedam mostovskih konstrukcija raspona od 20 do 130 metara - kazali su za RINU kineski inženjeri.

RINA
 

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prethodno je potvrdilo urbanistički projekat gradnje obilaznice oko Užica, čiji je investitor JP Putevi Srbije. Prema dokumentu koji je izradio Institut za puteve AD Beograd, deonica dužine približno 4.8 kilometara počinje denivelisanom raskrsnicom “Surduk”, na spoju sa Zlatiborskim putem u mestu Surduk. Na kraku petlje Bajina Bašta – Užice projekat predviđa izgradnju galerije, a u zoni same denivelisane raskrsnice primenjena je i kružna raskrsnica.

RINA
 

 

- Teretni saobraćaj biće izmešten iz grada, bezbednost svih biće povećana, a poboljšaće se stanje u vezi sa aerozagađenjem. Biće izgrađen novi most preko reke Đetinje povezujući stari magistralni put sa naseljem Sinjevac, a u planu je izgradnja još sesam mostova na obilaznici. Obilaznica oko Užica biće u perspektivi povetzana sa tunelom ispod Kadinjače i putem prema Republici Srpskoj. Bolji život Užičana, svih građana u Zlatiborskom okrugu, rast turizma i ekonomije biće dobre posledice ovog projekta - kazala je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Izgradnja obilaznice oko Užica proglašena je projektom od nacionalnog interesa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike