Spasen iznemogli ptić beloglavog supa: Splavari ga našli na ostrvcetu usred Lima

30.08.2023

08:45

0

Mladi "nebeski kralj" bezbedno je transportovan u volijeru Specijalnog rezervata prirode Uvac

Spasen iznemogli ptić beloglavog supa: Splavari ga našli na ostrvcetu usred Lima
Copyright RTS printscreen

Zahvaljujući lokalnim zaljubljenicima u prirodu i stručnjacima Biološkog fakulteta i Rezervata Uvac, mladunče beloglavog supa, koje je iznemoglo palo na limsko ostrvce, prebačeno je na oporavak u Specijalni rezervat Uvac.

Jednogodišnje pile beloglavog supa završilo je, verovatno u pokušaju leta, na limskom ostrvcetu u Gostunu. Splavari, koji su ovih dana često na Limu, odmah su obavestili nadležne, a krenuli su i u zahtevnu akciju spasavanja.

RTS printscreen
 

 

„Uzeli smo stolnjak, međutim, kandže su vrlo brzo napravile froncle od njega. Iscepale su ga čitavog. Bilo je nezgodno i sa kajakom, jer nije bilo šanse samo jedan da vesla, matica je jaka i onda smo sa spasilačkim užadima pokušali da pređemo Lim“, objašnjava akciju Dragoljub Simović splavar.

Odmah su alarmirali i pozvali Zavod za zaštitu prirode Srbije, a u pomoć su pritekli i veterinar i profesor Biološkog fakulteta koji su se zatekli na terenu u blizini.

RTS printscreen
 

 

„Bio je iznemogao samo nije mogao da poleti, pošto je bio neki duži vremenski period na toj lokaciji. Nije imao nikakvih telesnih provreda, niti bilo kakvih drugih mehaničkih povreda“, kaže Slobodan Spasojević veterinar.

Mladi "nebeski kralj" bezbedno je transportovan u volijeru Specijalnog rezervata prirode Uvac, gde je najmlađi od trenutno četiri mladunca beloglavog supa.

RTS printscreen
 

 

Stručnjaci će proceniti da li će i on u prirodu krajem nedelje kada je planirano puštanje malo starijih nestašnih beloglavih supova, koji su, takođe zbog iznemoglosti na oporavku u volijeri Rezervata Uvac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike