Na niškom groblju nađene mrtve ptice: Stradalo više od 10 različitih vrsta

29.08.2023

12:54

0

Autor: J. S. J.

Pretpostavlja se da je broj ptica koje stradaju na mrežama i stubovima dalekovoda daleko veći od zatečenog, budući da na groblju boravi veliki broj pasa lutalica

Na niškom groblju nađene mrtve ptice: Stradalo više od 10 različitih vrsta
1651491552_cacak-ptice-gradski-park-fotorina3 - Copyright RINA

Ornitolog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Marković pronašao je na teritoriji groblja u Nišu više od 10 ptica različitih vrsta koje su stradale od strujnog udara, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

To se dogodilo nakon dojave građana da na Novom groblju sa srednjenaponskog stuba dalekovoda već nekoliko dana visi leš nastradale bele rode, a iz Društva navode da iako su službe Elektrodistribucije Srbije uklonile prijavljene leševe, na teritoriji groblja, ispod stubova dalekovoda pronađeno je još osam stradalih strogo zaštićenih belih roda, četiri gačca i jedna svraka, koji su zaštićene vrste.

Pretpostavlja se da je broj ptica koje stradaju na mrežaama i stubovima dalekovoda daleko veći od zatečenog, budući da na groblju boravi veliki broj pasa lutalica.

Iz pomenitog društva podsećaju da je sredinom avgusta 2019. godine zabeležen najmasovniji slučaj stradanja ptica na ovaj način kada su u ataru sela Potočac kod Paraćina ornitolozi pronašli 134 leša divljih ptica stradalih od elektrokucije na srednjenaponskom vodu.

Tada je pronađeno čak 44 belih roda, 33 gavrana, 31 čvorak, 16 sivih vrana, šest čavki, tri mišara i jedna vetruška, a na osnovu podataka DZPPS-a, u Srbiji je od 2012. do 2019. godine otkriveno 310 slučajeva elektrokucije.

"Ove scene na groblju uklapaju se u neku opštu sliku ovog problema u Srbiji: najviše stradaju ptice iz porodice vrana koje traže otvoreno stanište sa pojedinačnim drvećem koje u ovom slučaju zamenjuju stubovi", objašnjava Marković.

Dodao je da u velikom broju stradaju i bele rode, pogotovo mlade koje još uvek vežbaju letenje, zbog svojih velikih krila, ali da stradaju i druge ptice kao što su dnevne i noćne grabljivice koje sa stubova osmatraju i love. Rešavanjem problema stradanja ptica na dalekovodima DZPPS se bavi u okviru višegodišnjeg projekta Danube Free Sky iz LIFE programa Evropske unije na kojem radi sa partnerima iz još 7 evropskih zemalja.

"Pratićemo ovu lokaciju i ubuduće. Nažalost, verujem da ovde ptice redovno stradaju na putu do gradske deponije nadomak groblja, gde u velikoj količini otpada iz domaćinstva pronalaze hranu. Ukoliko znamo da postoji mesto koje je potvrđeno gubilište za veliki broj ptica, a postoje i iskustva koja taj problem rešavaju, onda ne vidim razloga da se ovaj problem ne reši i životinje sačuvaju", zaključuje Marković.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike