Natalija se vratila na Uvac, Jefimija na Kajmakčalan: Naši beloglavi supovi zabeleženi u 22 zemlje Evrope i Bliskog istoka

13.08.2023

13:46

0

Naši beloglavi supovi haraju svetskim nebom, ali nikad ne zaboravljaju gde im je dom

Natalija se vratila na Uvac, Jefimija na Kajmakčalan: Naši beloglavi supovi zabeleženi u 22 zemlje Evrope i Bliskog istoka
Copyright RINA

Nakon višemesečnog lutanja po Balkanu, koje je uobičajeno za jedinke beloglavih supova, Natalija se ipak vratila kući na Uvac. Kad je doletela u domovinu prvo je obišla kolonije beloglavih supova na Trešnjici i Lounicu i Divčbare, a zatim se uputila ka Novoj Varoši.

- Satelitskim praćenjem znali smo da se vratila. Čim je stigla, odmah se pojavila i u restoranu "Uvac", da se prijavi starom društvu na prozivci - potvrdili su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Natalije, pomno se prati kretanje još jedne ženske jedinke, a u pitanju je beloglavi sup kom je dato ime Jefimija, koja takođe voli da luta.

- Jefimija je obišla Saudijsku Arabiju i krenula je nazad kući. Doletela je do Prokletija, pa se vratila na Kajmakčalan - kažu u Fondaciji.

Jedan broj mladih ptica prve dve-tri godine luta, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju. Jedan broj njih i strada na tim putovanjima, jer ih u nekim zemljama love ili truju, a naleću i na električne stubove ili vetrenjače.

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60 odsto ih je ostajalo u Srbiji i preko zime.

Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike