Premijerka Ana Brnabić: Jablanički i Toplički okruzi razvijaju turistički potencijal

26.08.2023

12:56

0

Tokom obilaska Hisara, premijerka je izjavila da taj deo Srbije dobija novo lice i će razviti svoje turističke potencijale.

Premijerka Ana Brnabić: Jablanički i Toplički okruzi razvijaju turistički potencijal
Copyright Tanjug printscreen

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Jablaničkom okrugu posetom leskovačkog parka prirode i arheološkog lokaliteta Hisar. Premijerku su u Leskovcu dočekali ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Tokom obilaska Hisara, premijerka je izjavila da taj deo Srbije dobija novo lice i će razviti svoje turističke potencijale.

Rekla je da je došla da vidi kako napreduju radovi u Jablaničkom okrugu koji su obećani kada je u Lebanu obeleženo 100 dana rada nove vlade.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs
 

 

- Završili smo neke stvari kao što su postavljanje ograde i video nadzora  na Caričinom gradu i sada nastavljamo dalje, krenuli su radovi na Centru za posetioce. Treba da završimo sve to tokom 2024. Samo za Caričin grad investicija je tri miliona evra - rekla je Brnabićeva.

Što se tiče Leskovca, dodala je, završena je prva faza prilaza Hisaru i imobilijar, a sada se radi druga faza.

- Treba da završimo startap inovacioni centar u Leskovcu koji će postati deo nacionalne inovacione infrastrukture u Srbiji. Radovi kreću u septembru. Radovi na skladišno-distributivnom centru u Leskovcu, kao centru Jablaničkog okruga za poljoprivredu, takođe kreću u septembru - poručila je premijerka.

Kako je rekla, došla je da vidi kako napreduju radovi i šta je urađeno, kao i da potvrdi da sve ono što su obećali nisu bile "prazne priče" ni za Jablanički, ni za Toplički okrug.

Prema njenim rečima, samo jedan put preko Radan planine, u koji se ulaže 1,8 milijardi dinara, povezuje ta dva okruga i otvara mogućnost njihovog razvoja.

- Zato što su to prelepi okruzi i imaju potencijal koji mi do sada nismo iskoristili, a to je potencijal četiri banje: Kraljevska banja, Lukovska banja, Sijerinska banja i Prolom banja, zatim Đavolja varoš i Caričin grad - rekla je premijerka.

Istakla je da se samo putem preko Radan planine otvara ceo taj turistički potencijal.

- Ceo taj deo Srbije dobija novo lice i ja sam došla da vidim kako napreduju radovi. To nije značajno samo za te okruge, već za celu Srbiju. Caričin grad i Justinijana prima su biser arheologije Evrope - poručila je premijerka.

Podsetila je da su iskopavanja počela 1912., a da je tek prošle godine završeno ograđivanje i postavljanje video nadzora.

- Preko 110 godina imamo jedno od najlepših arheoloških nalazišta Evrope u koje je mogao da uđe ko hoće i odnese šta hoće. Završili smo taj važan deo posla, a protekle nedelje krenuli su radovi na vizitorskom centu koji će biti gotovi do kraja godine - rekla je premijerka.

 Čestitala je građanima Leskovca na novom stadionu i rekla da veruju da se svi raduju evropskoj utakmici između Olimpijakosa i Čukaričkog.

 Kako je navela, 2011. godine stopa nezaposlenosti u Jablaničkom okrugu je bila 31,7 odsto, a sada je jednocifrena i iznosi 9,8 odsto.

- Niko nije mogao ni da zamisli da će ovde biti najmoderniji stadion po evropskim standardima - rekla je premijerka.

Dodala je da su plate na jugu Srbije među najnižima, ali da se i to polako menja i da i one rastu.  
Hisar se nalazi na međi dolina reka Jablanice i Veternice, a brdo Hisar naseljavano je još od praistorije pa sve do danas, 

Na prostoru Hisara otkriven je veliki broj arhitektonskih i drugih objekata, koji danas imaju večliki značaj prilikom istraživanja ovog podneblja.

 Premijerka će kasnije danas obići radove na izgradnji Centra za posetioce "Caričin grad" u Lebanu, gde je planirana i izjava za medije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike