"Štrand" ponovo radi: Završne sanacije posledica nevremena u Novom Sadu

29.07.2023

16:18

0

Gradsko zelenilo je zbog posledica olujnog nevremena imalo 2.099 intervencija na teritoriji Novog Sada u periodu od 19. do 28. jula

"Štrand" ponovo radi: Završne sanacije posledica nevremena u Novom Sadu
Novi Sad - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Novosadska gradska plaža "Štrand" od danas je, posle osam dana, ponovo otvorena za posetioce, a ulaz će celog dana biti slobodan, saopštilo je Gradsko zelenilo Novi Sad. Kako se navodi u saopštenju, trenutno je u funkciji park kod Ranžirne stanice, a u narednim danima biće završeni radovi na uklanjanju posledica nevremena iz ostalih gradskih parkova.

Gradsko zelenilo je zbog posledica olujnog nevremena imalo 2.099 intervencija na teritoriji Novog Sada u periodu od 19. do 28. jula, a ekipe "Zelenila", kojima pomažu radnici drugih gradskih komunalnih preduzeća, privatnih kompanija i volonteri i dalje saniraju posledice oluje, dodaje se u saopštenju.

U naletima orkana, kako se navodi, oboreno je i polomljeno 2.276 stabala i polomljen je veliki broj grana na jednom broju stabala, koja zbog bezbednosti moraju biti orezana. "Gotovo da nema dela grada u kom nije bilo štete na drveću. Od 19. jula smo neprestano na terenu i zahvalni smo svim preduzećima, kompanijama i građanima koji nam pomažu, a posebno smo zahvalni Novosađanima koji su iskazali veliko strpljenje i razumevanje", rekao je direktor Zelenila Miloš Egić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Istakao je da je nepogoda koja ih je zadesila, imala veliku razornu snagu, kao i da je neophodno vreme da se uklone sve posledice koje je izazvala.

"U prvim danima nakon oluje bilo je neophodno da se osposobe gradske saobraćajnice, pristup bolnicama, domovima zdravlja i drugim javnim institucijama. Sada su na redu završne intervencije u parkovima i na drugim zelenim površinama", rekao je Egić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

On ističe da će u narednim danima Gradsko zelenilo zajedno sa naučnim institucijama biti posvećeno izradi plana sanacije zelenila u gradu.

"Neophodno je da u saradnji sa stručnjacima napravimo odabir vrsta drveća koje ćemo posaditi jer te sadnice treba da budu izdržljivije i prilagođene ne samo karakteristikama zemljišta, već i novim klimatskim uslovima. Dobra vest je što smo nabavili mehanizaciju za sadnju velikog drveća, pa ćemo moći da posadimo velike sadnice", rekao je Egić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike