Neobične komšije meštana u selu Tavnik: Rajka i Rajku svi obožavaju (FOTO)

17.07.2023

13:40

0

Svake godine mužjak dođe prvi i sredi već postojeće gnezdo, kako bi njegovoj ženki i ptićima bilo udobno i komforno

Neobične komšije meštana u selu Tavnik: Rajka i Rajku svi obožavaju (FOTO)
Rode - Copyright RINA

Selo Tavnik, smešteno na samoj granici između Čačka i Kraljeva jedno je od najživljih u tom kraju, a da svi u njega rado dolaze pokazuje i porodica roda koja već tri godine dolazi i pravi gnezdo tik uz dvorište Marinkovića. Domaćica Svetlana svake godine im se obraduje kao i njeni unuci, koji tu često provode vreme.

- Prvo je došao mužjak sa ženkom, ali ona je nastradala u oluji. Sledeće godine vratio se sa drugom i tu svake godine sada imamo i male rodiće, sada ih trenutno u gnezdu ima četvoro mladih. Ovde je blizu klanica, hrane se time, ali i senom, blizu je potok, tako da imaju sve uslove za ugodan život. Lepo su se odomaćile - kaže Svetlana.

Svake godine mužjak dođe prvi i sredi već postojeće gnezdo, kako bi njegovoj ženki i ptićima bilo udobno i komforno. Svetlana im je dala imena Rajko i Rajka, a imajuću u vidu da u toj ulici ima dosta mališana samo se još jednom pokazalo da rode dolaze tamo gde su deca. Gnezda mahom prave kod škola i vrtića.

- Oni su dobre komšije, deca ih vole. Svi smo se navikli na njih, mada često znaju da budu i nestašne. Šetaju po selu i kad vide svoj odraz u ogledalima ili staklu, onda kljunom udaraju. Redovno se dešava da skoče na automobile. Čini mi se da i njima smeta ova velika vrućina, više vole kad pada kiša - dodaje Svetlana.

Rode u Tavnik stižu u martu i prvi su vesnici proleća u ovom srpskom selu, a ostaju sve do septembra, kada se opet sele u neke dalje, toplije krajeve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike