Bebe rode ostale bez mame posle strujnog udara: Srbija se digla na noge da ih zbrine (FOTO)

30.06.2023

22:28

0

Zabrinuti meštani odmah su obavestili lokalna Udruženja za zaštitu životinja

Bebe rode ostale bez mame posle strujnog udara: Srbija se digla na noge da ih zbrine (FOTO)
Vratile se rode - Copyright Foto: RINA

Usled strujnog udara u sremskom selu Šašinci bebe roda ostale su bez majke, pa su humani meštani odlučili da pomognu!

Svakog proleća u Šašince stigne po nekoliko parova ovih ptica i gnezda, gde prave u centru sela na dalekovodima.

Hrane za njih ima u izobilju, pošto se u neposrednoj blizini nalazi Bara Crepara, puna riba i žaba.

- Do sada nije bilo slučajeva njihovog uginuća ali nas je sve pogodilo kada je pre dva dana nađena mrtva ženka rode, majka petoro ptića, stradala od strujnog udara - priča meštanin Rade Savić.

 

 

Zabrinuti meštani odmah su obavestili lokalna Udruženja za zaštitu životinja iz Sremske Mitrovice, koja su ih uputili na stručnjake ornitologe iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

- Dobili smo dopis od zabrinutih meštana Šašinaca. Nismo bili na terenu, ali po fotografijama zaključujem da se radi o mladuncima rode starim dva, tri meseca. Očekujemo da će ih otac hraniti, ali ipak, treba da se organizuje njihova dohrana - kaže Ilija Miljković, stručnjak za zaštitu prirode iz Pokrajinskog zavoda, prenosi Informer.

Na Zasavici šest parova roda sa 15 mladih

U Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica kod Sremske Mitrovice ove godine gostuje šest parova roda sa ukupno 15 mladunaca, koji će za dvadesetak dana da polete.

- Svake godine sredinom marta na baru doleću rode u parovima i kod nas ostaju sve do sredine avgusta, kada sa svojim odraslim mladuncima odleću u seobi ptica. Upoznat sam sa slučajem šašinačkih rodića i smatram da tu problema oko njihovog opstanka neće biti. U ishrani mladunaca podjednako učestvuju oba roditelja, tako da će otac nastaviti da ih hrani manjim jedinkama riba i žaba. Oni za jedno dvadesetak dana treba da izlete iz gnezda, pa će se od tada sami snalaziti za hranu - objašnjava Mihajlo Stanković, stručni saradnik-istraživač u Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike