Popisan industrijski otpad: Oglasio se načelnik Moravičkog okruga nakon informacije da se u Čačku lageruju opasne materije

25.06.2023

14:15

0

Iz Osnovnog javnog tužilaštva dobijene su informacije da su predistražne radnje o eventualnim propustima u upravljanju ovim otpadom završene

Popisan industrijski otpad: Oglasio se načelnik Moravičkog okruga nakon informacije da se u Čačku lageruju opasne materije
Copyright Foto: RINA

Građane Čačka prethodnih dana uznemirila je vest da se u prostoru nekadašnjeg giganta, Fabrike reznog alata, smešene u samom centru grada, nalazi velika količina opasnog industrijskog otpada. Načelnik Moravičkog okruga, Marko Parezanović, povodom toga obišao je ovu lokaciju i obavio konsultacije za predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, zakonskim zastupnikom fabrike i Osnovnim javnim tužilaštvom.

- Vlasnik ovog otpada je Fabrika reznog alata – u stečaju, a otpad se na različitim lokacijama u okviru fabrike nalazi duže od 20 godina. Stečajni upravnik je zakonski zastupnik fabrike, a prema izveštaju Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, proces prodaje je priveden kraju, ugovor će biti potpisan nakon 29. juna. Zakonski zastupnik fabrike je postupajući po nalogu inspektora angažovao licenciranu ustanovu koja je popisala otpad, utvrdila količinu, vrstu otpada i stepen opasnosti po životnu sredinu i zdravlje ljudi. U prethodnom periodu u više navrata vršen je inspekcijski nadzor i izdat je nalog za kategorizaciju i uklanjanje otpada u skladu sa zakonom, rekao je za RINU Parezanović.

On dodaje da je nakon kategorizacije otpada zakonski zastupnik poslao upit odgovarajućim operaterima koji se bave uklanjanjem i uništavanjem opasnog otpada, a koji sada treba da na osnovu svih informacija koje su dobili, dostave odgovarajuće licence i ponudu za uklanjanje ovog otpada.

- U razgovoru sa zakonskim zastupnikom fabrike dobio sam čvrste garancije da će otpad, koji u krugu fabrike stoji dve decenije, biti vrlo brzo uklonjen i da je novac za ovaj složen proces obezbeđen. Trenutno je u toku upravni postupak od strane nadležne inspekcijske službe vezan za adekvatno skladištenje navedenog otpada do predaje ovlašćenoj firmi za preuzimanje navedenog otpada. Zbog toga molim da se ne spekuliše sa informacijama o sadržaju otpada bez pouzdanih podataka o analizama otpada koje su sprovedene od strane stručne i licencirane ustanove, ističe Parezanović.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva dobijene su informacije da su predistražne radnje o eventualnim propustima u upravljanju ovim otpadom završene i da će u narednim danima biti doneta odluka o tome da li će biti pokrenut krivični postupak protiv odgovornih lica.

- Želim da naglasim da su inspekcijske službe u okviru Moravičkog upravnog okruga uvek blagovremeno vršile inspekcijski nadzor i izdavale naloge za bezbedno skladištenje i uklanjanje opasnog otpada. Sa pozicije načelnika Moravičkog upravnog okruga u skladu sa instrumentima koje posedujem, nadgledaću proces uklanjanja opasnog otpada sa predmetne lokacije sa ciljem da on u što kraćem roku bude završen i o tome ću blagovremeno obaveštavati javnost, zaključuje Parezanović.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike