Bahatost na Tari, kamere snimile 15 terenaca kako divljaju: Kad nam po rezervatu jure džipovi, nije ni čudo što medvedi beže u gradove!

22.06.2023

15:07

0

Služba čuvara zaštićenog područja NP "Tara" je uputila zvaničan dopis policijskoj stanici Bajina Bašta za dostavljanje podataka o vlasnicima vozila

Bahatost na Tari, kamere snimile 15 terenaca kako divljaju: Kad nam po rezervatu jure džipovi, nije ni čudo što medvedi beže u gradove!
Tara - Copyright RINA

Bahatost pojedinaca u Nacionalnom parku Tara i dalje ne prestaje. Sve češće se ponavljaju incidenti i to na lokalitetima prvog stepena zaštite. Kamere za monitoring divljači snimile su 15-ak terenskih vozila kako divljaju po rezervatu Račanska šljivovica.

Vozači ovih vozila su ušli u ovaj lokalitet zanemarujući postavljene table koje pokazuju da je upravo reč o lokalitetu prvog stepena zaštite.

- Očigledno mnogima nije dovoljno što je preko polovine površine parka u trećem režimu zaštite koji dozvoljava više nego liberalan način korišćenja, već se divlja i u lokalitetima prvog stepena zaštite - navode u NP "Tara".

Lokalitet prvog stepena zaštite Račanska šljivovica obuhvata površinu od 17,81ha koji se nalazi jugozapadno od kanjona Rače, u predelu zaseoka Šljivovice. Ovo je stanište brojnih ugroženih i strogo zaštićenih vrsta poput male i dugorepe sove, troprstog detlića i mrkog medveda.

- Kada nam po rezervatu prirode jure džipovi nije ni čudo što se medvedi viđaju po naseljima, pa i u samoj Bajinoj Bašti. Očigledno su ih nesavesni divljaci, koji misle da su iznad zakona i države, isterali iz šume - dodaju u NP "Tara".

Prema Zakonu o zaštiti prirode u režimu zaštite prvog stepena zabranjeno je korišćenje resursa, odnosno dozvoljena su naučna istraživanja i praćenje prirodnih procesa i kontrolisane posete u obrazovne, rekreativne i opštekulturne svrhe uz saglasnost Ministarstva.

Služba čuvara zaštićenog područja NP "Tara" je uputila zvaničan dopis policijskoj stanici Bajina Bašta za dostavljanje podataka o vlasnicima vozila, na osnovu registarskih oznaka snimljenih vozila, radi pokretanja prekršajnog postupka protiv istih.

- Ovo nije saopštenje ovo je apel. Apel na sve nadležne institucije i organe, na svu zdravo razumnu javnost i celo društvo da svako uradi savesno samo ono malo što je do njega kako bi sačuvali Taru, ali i celu Srbiju. Inače nam nema pomoći. Ne dozvolimo da nam Nacionalni parkovi i uopšte zaštićena područja budu samo slovo na papiru - zaključuju u ovom Nacionalnom parku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike