Neobičan prizor u centru Čačaka: Vuk u dizalici na visini od 30 metara oslikava sive silose (FOTO/VIDEO)

05.06.2023

18:55

0

Ovaj mladi Čačanin već godinama se bavi street artom, a svoj pečat je ostavio na zidovima ne samo Srbije, već i Evrope i sveta

Neobičan prizor u centru Čačaka: Vuk u dizalici na visini od 30 metara oslikava sive silose (FOTO/VIDEO)
Copyright RINA

Neobičan prizor od početka juna može se videti u samom centru Čačka. Pored starih i sivih silosa nekadašnjeg "Žitoprometa" svakodnevno stoji dizalica kojom se, na visinu veću od 30 metara, penju umetnici s četkama i kofama boje u rukama. Upravo oni svojim veštim rukama stvaraju remek-delo koje će zauvek promeniti izgled ovog dela grada - oslikavaju najveći mural u zapadnoj Srbiji, a sve to u okviru festivala "Dani urbane kulture".

Vuk Đurić je trenutno glavni majstor, koji će zajedno sa još troje kolega raditi na stvaranju prizora za ponos.

- Vreme nam dosta otežava, kad pada kiša mokri ste skroz, stojite na vetru, a i prizivate munju u maloj metalnoj kutiji koja vas drži na visini, a kad je vruće onda ste ponovo mokri kao čep. Izazov jeste veliki, ali velika je i naša volja i želja da sve ovo ispadne baš onako kako smo planirali. Borimo se da sve bude kako treba. Ovo oslikavnje silosa je zapravo ostvarenje naše želje kao umetnika, jer smo pre pet godina rekli kako bismo voleli da baš tu uradimo murale, i evo, sad nam se to ostvarilo - kaže Vuk.

Oslikavnje je počelo 1. juna, a u planu je da bude završeno do 20, naravno, ako to dozvole vremenske prilike. Tačno na sredini, 10. juna na tom mestu biće održana pank-rok svirka na "Danima urbane kulture", a ovo mesto tako će dobiti potpuno novu dimenziju. Na ovom fantastičnom projektu radiće četiri umetnika, a dogovor koji se poštuje jeste da se na delu pokažu lokalni, nacionalni i inostrani stvaraoci. Tako će "palicu" nakon Vuka preuzeti braća blizanci iz Beograda, a zatim stiže umetnik iz Nemačke.

- Najbitnija stvar u osliikavnju murala na silosima jeste izbor boja, jer su oni sve ove godine bili sivi. Nakon što su odabrani umetnici koji će raditi, izabran je i koncept, a biće oslikane tri baterije, koje će zapravo biti simbol jediinstva, sloge i kolaboracije umetnika, koje je u današnje vreme jako teško postići - dodaj Vuk.

Inače, ovaj mladi Čačanin već godinama se bavi street artom, a svoj pečat je ostavio na zidovima ne samo Srbije, već i Evrope i sveta. Kako kaže, nije nikad brojao, ali ako bi počeo da broji, najverovatnije bi stigao do 1.000 iscrtanih murala.

- Poslednji je bio Vijetnam, koji je na mene ostavio pseban utisak. Sada idem u Japan, pa kasnije u Južnu Ameriku. Ipak, najponosniji sam na činjenicu da je Čačak grad murala, jer je na ovogodišnjim "Danima urbane kukture" oslikan stoti mural, a do jubilarnog desetog festivala sledeće godine u planu nam je da bude oslikano oko 130 murala, što je zaista velika stvar - zaključuje ovaj umetnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike