Građani Priboja u strahu - čopor pasa lutalica hara gradom: "Pritrčao je i ujeo me za nogu, uplašila sam da me ne obori i teško povredi"

27.05.2023

10:30

0

O rešenju ovog velikog problema intenzivno se priča mesecima, ali kao da se ništa konkretno ne dešava u praksi

Građani Priboja u strahu - čopor pasa lutalica hara gradom: "Pritrčao je i ujeo me za nogu, uplašila sam da me ne obori i teško povredi"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Obična šetnja kroz grad, za Pribojku Mariju Drobnjaković pretvorila se u ružan dan koji nikad neće zaboraviti. Kad je trenula na trening odjednom je do nje dotrčao pas lutalica i ujeo je za nogu. Marija je lice sa invaliditetom, otežano se kreće i nakon ujeda je doživela ogroman strah da je pas lutalica ne obori ne zemlju i još više povredi.

Na svu sreću, odmah su do nje dotrčali prolaznici i pomogli joj da se spasi.

- Nije problem taj jedan ujed. Ali, preživela sam ogroman stres i uplašila se za svoj život. Ja se otežano krećem, ne mogu da potrčim niti da se odbranim. Uplašila sam se da me ne obori, da mi ne povredi glavu i celu me izujeda. Nakon svega, više ne smem normalno da izađem iz kuće. Okrećem se sve vreme, mislim da će me ponovo napasti psi lutalice. Zbog straha sve slabije i izlazim kuće, ne idem na treninge koji mi pomažu da ostanem pokretna - kaže Marija.

Problem sa psima lutalicama građani Priboja imaju već duže vreme. Kreću se u čoporima, a u potrazi za hranom sve češće napadaju ljude. Dok su joj sanirali povredu, Marija je saznala da se takvi napadi zapravo dešavaju svaki dan i to nekoliko puta.

- Napad na mene desio se u popodnevim satima, kad sam bila kod lekara rekli su mi da sam već treća kojoj se to desilo. Mojoj drugarici se isto desilo pre nekoliko večeri, a kada je ona došla kod lekara rekli su joj da je jedanaesta to veče. Problem je zaista ogroman, zamislite šta bi bilo da ujede neko dete. Došlo je do toga da niko od nas normalno ne može da izađe iz kuće - kaže ova Pribojka.

O rešenju ovog velikog problema intenzivno se priča mesecima, ali kao da se ništa konkretno ne dešava u praksi. S obzirom na to da pripada grupi opština koje ne organizuju obavljanje zoohigijene u delu postupanja sa napuštenim životinjama, a isplaćuje milionske iznose po osnovu naknada štete, opština Priboj bila je i predmet revizije od strane Državne revizorske institucije.

Po završenoj reviziji, državni revizor naložio je i određene mere koje bi opština trebala sprovesti ukoliko želi da stane u red lokalnih samouprava koje problem pasa lutalica rešavaju na human i efikasan način. Još tada, donet je zaključak kojim se nalaže JKP "Usluga" da u narednih 60 dana formira zoohigijenu. Godinu dana kasnije, zoohigijena u okviru Komunalnog nije formirana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike