Seju strah ulicama Priboja, a niko da reši problem: Građani čekaju da neko preuzme obavljanje zoohigijene!

06.04.2023

20:57

0

Za ovaj program opština je 2021. godine opredelila lokalnim budžetom 500.000.00 a 2022. godine dva miliona dinara, kaže za RINU izvor upoznat sa slučajem

Seju strah ulicama Priboja, a niko da reši problem: Građani čekaju da neko preuzme obavljanje zoohigijene!
Copyright Foto: RINA

Jedan od najvećih problema opštine Priboj jesu psi lutalice koji već godinama seju strah kako na gradskom, tako i na seoskom području. S obzirom na to da pripada grupi opština koje ne organizuju obavljanje zoohigijene u delu postupanja sa napuštenim životinjama a isplaćuje milionske iznose po osnovu naknada štete, opština Priboj bila je i predmet revizije od strane Državne revizorske institucije.

Po završenoj reviziji, državni revizor naložio je i određene mere koje bi opština trebala sprovesti ukoliko želi da stane u red lokalnih samouprava koje problem pasa lutalica rešavaju na human i efikasan način. Još tada, donet je zaključak kojim se nalaže JKP „Usluga“ da u narednih 60 dana formira zoohigijenu. Godinu dana kasnije, zoohigijena u okviru Komunalnog nije formirana.

- U međuvremenu se pribeglo metodi „uhvati-steriliši-vakciniši-pusti”, meri, čiji će se puni efekti videti kroz narednih tri do pet godina, bar su tako tvrdili predstavnici veterinarske struke. Za ovaj program opština je 2021. godine opredelila lokalnim budžetom 500.000.00 a 2022. godine dva miliona dinara, kaže za RINU izvor upoznat sa slučajem.

Po osnovu Javnog poziva za podnošenje ponuda za nabavku usluga zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, posao je dodeljen veterinarskoj ambulanti “Robert” koja je samo prošle godine izvršila sterilizaciju 103 ženke pasa, kastraciju 39 mužjaka a čipovala je 45 vlasničkih pasa i mačaka”, navodi se u Izveštaju o radu Opštinske uprave Priboj za 2022. godinu.

- Ušli smo u 2023. godinu a problem pasa lutalica nije ni blizu rešenja. Kako saznajemo u Opštinskoj upravi, Javni poziv za poveravanje delatnosti zoohigijene još uvek nije raspisan, a samo ove godine planirano je tri miliona dinara za te namene, dodaje izvor RINE.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike