Da šiška i šumadinka dobiju spomenik! Na internetu pokrenuta neobična peticija - u centru pažnje za Srbe posebne rase svinja!

11.05.2023

10:21

0

Autor: Ekipa 24sedam

Šiška i šumadinka su učestvovale u stvaranju danas mnogo poznatije mangulice, kao i sorti moravke i resavke

Da šiška i šumadinka dobiju spomenik! Na internetu pokrenuta neobična peticija - u centru pažnje za Srbe posebne rase svinja!
Copyright Pixabay

Na sajtu peticije.online nedavno je pokrenuta neobična inicijativa za podizanje jednog spomenika!

Naime, na pomenutom sajtu se našla inicijativa za podizanje spomenika zaboravljenim autohtonim rasama svinja! 

Reč je o rasama koje su nosile nazive šiška i šumadinka

Tekst inicijative nam pojašnjava razloge zbog kojih bi ove životinje trebale da imaju "podsetnik" u vidu spomenika kako bi ostale u kolektivnom sećanju našeg naroda.

- Šiška i Šumadinka su autohtone rase svinja koje su na prostoru Srbije bile najzastupljenije početkom 19. veka u vreme kada je naš narod sticao nezavisnost. Upravo su trgovci svinjama bili ti narodni prvaci koji su poveli borbu za oslobođenje našeg naroda!

Tako su za vreme vladavine Miloša Obrenovića u 19. veku upravo ove svinje bile glavni izvozni adut Srbije. Izvozilo se preko 200 hiljada svinja godišnje, većinom u Austrougarsku, koja ih je dalje distribuirala po celoj Evropi. 

Šiška je svinja koje je ime dobila najverovatnije, po resama sa donje strane vrata - narodski nazvanim šiškama, što je tipično za direktne potomke evropske divlje svinje. Gajena je u obično brdskim delovima, dok u ravnici u slivovima reka uzgajana nešto bolja rasa – šumadinka koja je dobila naziv po Šumadiji - kolevci obnove srpske državosti!

Obe sorte su držane u prirodnim uslovima, leti na paši i u šumi, gde su ostajale do zime u žiru i dotovljavane su u svinjcima kukuruzom pred klanje. Pretpostavlja se da su obe vrste nestale sa ovih prostora. Šiška i šumadinka su učestvovale u stvaranju danas mnogo poznatije mangulice, kao i sorti moravke i resavke.

Ovim putem pokrećemo peticiji kako bi se očuvalo sećanje na autohtone sorte koje su neizostavni deo istorije našeg naroda, ističu autori. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike