Mališani iz sela Ježevica čuvaju srpsku tradiciju i običaje: Traže detelinu sa četiri lista, a tako ukrašeno jaje biće njihova amajlija

14.04.2023

14:52

0

Posebnu tajnu farbanja uskršnjih jaja daruje nasleđe koje se prenosi po ženskoj liniji

Mališani iz sela Ježevica čuvaju srpsku tradiciju i običaje: Traže detelinu sa četiri lista, a tako ukrašeno jaje biće njihova amajlija
Copyright RINA

Kada se danas većina domaćica odlučuje za moderne tehnike farbanja uskršnjih jaja, Udruženje žena "Evgenija" iz Ježevice okupilo se da za ovaj Vaskrs jaja boje tradicionalnom metodom, a u tome su im pomogli i najmlađi meštani ovog sela podno Jelice.

Mališani već znaju da svaka travka čini jaje posebnim.

RINA
 

- Pokušavamo da nađemo detelinu sa četiri lista, jer se jaje tako ukrašeno posle smatra amajlijom. Zatim su jako lepe za šaranje, bele rade i slične tracčice. Volimo ove običaje, koje nam prenose naše bake i sa radošću farbamo jaja - kažu mališani iz Ježevice.

RINA
 

Posebnu tajnu farbanja uskršnjih jaja daruje nasleđe koje se prenosi po ženskoj liniji s kolena na koleno. Sva nabujala priroda koja se nađe kao dekoracija na usktršnjim jajima, veština je žena zapadne Srbije, koje su to nasledile od svojih majki i baka koje su bile mudre i maštovite.

- Većina domaćica farba jaja u lukovini, prvenstveno zbog toga što je to i zdravije, s obzirom na to da je na biljnoj bazi. Običaj je da prvo jaje koje ofarbamo u crveno nazivamo čuvarkuća, ono ostaje u kući i čuva se tokom cele godine. Bojimo ga, takođe u lukovini, a ove druge bojimo sa travkama maslačka, koprive i svime što nađemo u bašti, pa čak i livadi - pojasnile seu Rada Kalajdžić i Brana Marković, članice Udruženja žena "Evgenija" iz Ježevice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike