Napisan pre 400 godina i predstavlja izuzetno redak primerak: Najstariji Kuran na Balkanu nalazi se u selu Hisardžik (FOTO)

23.03.2023

13:02

0

Kuran je sačuvan u celosti, dimenzija 40x30 centimetara i težak je pet kilograma

Napisan pre 400 godina i predstavlja izuzetno redak primerak: Najstariji Kuran na Balkanu nalazi se u selu Hisardžik (FOTO)
Copyright RINA

Smeštena na brdu iznad reke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima - selo Hisardzik.

Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod srpskog srednjovekovenog utvrđenja Mileševac, stoji najstariji Kuran na Balkanu.

RINA
 

- To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40x30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi - rekao je glavni imam IZ u Prijepolju, Nadir ef. Dacić.

Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napisan pre četiri stotine godina.

RINA
 

- Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik, i ispred njega se vernici mole i služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandzaka u Srbiji i na Balkanu - kazao efendija Dacić.

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u 16. veku, nedavno je rekonstruisana, ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepristupačne geografske konfiguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike