Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac: Nekada su nam rušili mostove, a danas pokušavaju da nam zabrane da gradimo nove

23.03.2023

14:39

0

Danas, Novi Sad projektuje i gradi ne samo četvrti, već i peti i šesti most preko Dunava, naglašava Crnobarac

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac: Nekada su nam rušili mostove, a danas pokušavaju da nam zabrane da gradimo nove
Copyright nsuzivo.rs

Nekada su nam rušili mostove, a danas pokušavaju da nam zabrane da gradimo nove! Teško je a ne uočiti korelaciju, da se otpor izgradnji novog mosta dešava baš uoči godišnjice početka bespravne NATO agresije na našu državu i nečovečnog bombardovanja našeg naroda. Tu tragičnu 1999. godinu, Novi Sad će zauvek pamtiti kao godinu kada je ostao bez svih svojih mostova.

Piše: Igor Crnobarac, zamenik gradonačelnika Novog Sada

nsuzivo.rs
 

Devetnaest godina moralo je da prođe da bi sva tri novosadska mosta ponovo bila na broju. Partikularni interesi i feudalna podela gradske, pokrajinske i republičke vlasti Demokratske stranke i njenih derivata tokom 2000-ih godina dovela je do toga da se dvanaest godina čekalo sa početkom radova na nekada slavnom Mostu bratstva i jedinstva, među narodom poznatijem kao Žeželjev most. Na otvaranju mosta 1. septembra 2018. godine, od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića prvi put se čuje nagoveštaj da Novi Sad može da dobije i četvrti most.

nsuzivo.rs
 

 

Danas, Novi Sad projektuje i gradi ne samo četvrti, već i peti i šesti most preko Dunava. Novi most u produžetku Bulevara Evrope veoma dugo bio je samo misaona imenica za Novosađane. Najveći benefit od izgradnje ovog mosta ogleda se u činjenici da će se saobraćaj na Bulevaru oslobođenja značajno smanjiti, odnosno da će se rasteretiti neke od najprometnijih raskrsnica u gradu. Ovaj most je proglašen i projektom od nacionalnog značaja, što znači da će se finansirati iz budžeta Vlade Republike Srbije, a ne iz gradskog budžeta, odnosno da ga Novosađani, takoreći, dobijaju na poklon. I to je najbolji pokazatelj jedne dobre saradnje i sinergije koja je uspostavljena između Novog Sada, Pokrajinske vlade i Vlade RS.

nsuzivo.rs
 

 

Predstavnici vanparlamentarne opozicije u Novom Sadu kao i razni predstavnici takozvanog nevladinog sektora, svaki pokušaj modernizacije dočekuju na nož, ali ne mogu mržnja i zavist da unište nešto što zaista vredi. Sva njihova osionost i diletantizam najbolje se mogu uočiti kada, bez ikakvog osnova, argumenata i utemeljenja u činjenicama, govore protiv urbanista iz JP „Urbanizam“, inženjera iz JVP „Vode Vojvodine“ koji su zaduženi za upravljanje i gazdovanje vodama, kao i protiv Instituta „Jaroslav Černi“, svetski renomiranog instituta u oblasti vodoprivrede.

gradnja.rs
 

 

Baš onoliko koliki je značaj ovog mosta, toliko su beznačajni i bespredmetni napadi opozicije na izgradnju istog. Mada, ako uzmemo u obzir da se mostovi grade sa ciljem da spajaju ljude, a da je drugosrbijanska politička opcija uvek zagovarala politiku podele našeg naroda na prvu, većinsku ali po njima prostodušnu Srbiju i drugu autošovinističku malobrojnu Srbiju, ali opet po njima elitističku Srbiju, ideja napada na sve što spaja naš narod nimalo ne iznenađuje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike