One su ponos Novog Pazara: Značaj njihovih "eko-bojanki" prepoznao je i UNICEF (FOTO)

12.03.2023

11:20

0

Osmislile su način da i najmlađe upoznaju kako da zaštite životnu sredinu i smanje zagađenje vazduha

One su ponos Novog Pazara: Značaj njihovih "eko-bojanki" prepoznao je i UNICEF (FOTO)
Ove devojke su ponos Novog Pazara - Copyright RINA

Zagađenost vazduha u Novom Pazaru jedan je od većih problema, a da bi se u budućnosti bar malo promenila ova loša slika pokušaće da doprinese i pet mladih devojaka iz Raške oblasti koje su došle na ideju da naprave "eko-bojanke", kako bi i najmlađi postali svesni toga šta je aerozagađanje. Ali i da je neophodno da tokom odrastanja steknu ekološku svest kako bi u godinama koje dolaze svet u kom živimo bio lepše mesto za život.

- Projekat "eko-bojanki" predstavile smo na programu koji je organizovao UNICEF, koji će našu ideju podržati sa početnim grantom od 100.000 dinara. Ono što nas je pokrenulo jeste misao da je neophodno i najmlađe upoznati s tim koliko je bitna zaštita životne sredine, a da će njima to najzanimljije biti kroz određeni vid igre. Cilj nam je da "eko-bojanke" podelimo što većem broju vrtića i škola - rekla je Neira Hadžalić, jedna od članica tima koji čini ukupno pet devojaka.

RINA
 

Za realizaciju projekta imaju tri meseca, a planiraju da bojanke podele u tri kategorije, za decu od tri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 15 godina.

RINA
 

- Najmlađi će moći samo da boje, a stariji i da pročitaju određene propratne tekstove o značaju životne sredine i čistog vazduha, a oni najstariji biće podstaknuti da napišu neku pesmu ili priču u vezi sa tom tematikom. Najbolji radovi biće nagrađeni - dodaje Neira.

RINA
 

Osim nje, ovaj perspektivni tim čine još Mejrema Nicević, Hena Bošnjak, Sara Hasanović i Nizama Bronja. Od 52 mladih ljudi iz Nove Varoši, Raške, Prijepolja, Priboja, Kraljeva i Trstenika, upravo su one u pet odabranih timova kojima će biti dodeljena sredstva UNICEF-a za realizaciju projekta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike