Darko je nestao pre 15 godina, svi su mislili da nije živ: Pronađen beloglavi sup za kojim se tragalo

11.02.2023

13:45

0

Autor: M.M.

Kako kažu iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, Darko je upao u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. godine

Darko je nestao pre 15 godina, svi su mislili da nije živ: Pronađen beloglavi sup za kojim se tragalo
Beloglavi sup Darko - Copyright Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Nakon dugih 15 godina pronađen je beloglavi sup Darko. Mnogi su mislili da nije preživeo sam u divljini, tako da je ova vest uveselila mnoge.

Kako kažu iz  Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, Darko je upao u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. godine, a u to vreme još nije izgrađen prihvatni centar za oporavak supova, već su se ptice oporavljale po štalama, garažama ili podrumima.

- Da ne bismo maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije brzo je reagovao, markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007. Od tada ga niko više nije video. Darko je prvi sup kome smo odredili pol i poslednji kome nismo stavili kolor prsten jer smo ih uveli u upotrebu tek od 2008. godine - naveli su iz Fondacije.

Međutim, Darku je krilna markica davno otpala i ostao je samo metalni prsten koji je trajna markacija. Ipak, on se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe, bilo kao uginula ili uhvaćena.

- Iz tog razloga je Darko ostao nevidljiv za nas sve ovo vreme. Član Fondacije Saša Preradović, profesionalni fotograf krajem prošle godine izradio je pravu studiju na fotografisanju supova. Analizom fotografija uspeli smo sa njih da pročitamo metalni prsten i identifikujemo Darka zaboravljenog supa - rečeno je iz Fondacije.

Kako dodaju, na hranilištu su beležili stare supove koji su posedovali metalni prsten ali ne mogu da ih očitaju.

- To su zaboravljeni najstariji supovi stari od 20 do 30 godina. Zato je neophodno da otvorimo klopku za supove jer je to jedini način da dođemo u mogućnost da identifikujemo ove ptice - zaključili su.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike