Uginuo još jedan beloglavi sup sa Uvca: Mila pronađena u Saudijskoj Arabiji!

02.01.2023

22:01

0

Prešla je 3972 km od rodnog mesta, a još uvek nije poznat uzrok uginuća

Uginuo još jedan beloglavi sup sa Uvca: Mila pronađena u Saudijskoj Arabiji!
Beloglavi sup - Copyright RINA

 Nakon što je krajem prošle godine beloglavi sup Milan prvo pogođen metkom a zatim i uginuo u Siriji, sa Bliskog istoka stižu loše vesti. Još jedna retka ptica grabljivica neće se vratiti sa svog dalekog leta na Uvac, gde se izlegla.

- Još jedan sup sa Uvca nađen je 30. decembra uginuo na Bliskom istoku. Reč je o supu Mirni koja se izlegla 2021. na Uvcu, a imala je crvenu oznaku 36. Mirna je sa stene Kučki krš i dobila je ime po izuzetno dobrom ponašanju prilikom markiranja. Nađena je 70 km od grada Abha u Saudijskoj Arabiji. Prešla je 3972 km od rodnog mesta. Nije nam poznat uzrok uginuća -  potvrđeno je za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Tanjug/Vjekoslav Joksimović
 

 

Svake godine jedan broj naših mladih supova strada tokom migracija. Prema određenim procenama oko 30 supova se ne vrati zbog krivolova, ali i zbog trovanja, naletanja na električne stubove i vetrenjače.

- Zaštita ptica koje se sele ne zavisi samo od naših napora da očuvamo vrstu već i od stepena zaštite i u drugim zemljama, koji je na niskom nivou - ističu u Fondaciji.

Bonus video:

https://www.youtube.com/channel/UCYTnC_3foG8RYUnq8G3cx0w

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike